Články 18/06/2024

Tipy pro prevenci šedého zákalu

Tým ZnamyLekar.cz
Tým ZnamyLekar.cz

Je důležité pečovat o oči a udržovat si ostré a jasné vidění. Šedý zákal je jedním z nejčastějších očních onemocnění, zejména u lidí starších 60 let. V tomto článku si povíme, co je šedý zákal a jaké jsou nejlepší strategie, jak se mu vyhnout a udržet si jasné vidění po mnoho let.

Porozumění šedému zákalu

Šedý zákal je oční onemocnění, při kterém se oční čočka stává neprůhlednou a zakalenou, což ztěžuje vidění. Šedý zákal může postihnout jedno nebo obě oči a může být způsoben řadou faktorů, včetně stárnutí, poranění oka, onemocnění, jako je cukrovka, a dlouhodobého vystavení slunečnímu záření.

Mezi příznaky šedého zákalu patří rozmazané vidění, potíže s viděním ve tmě, citlivost na jasné světlo a změny ve vnímání barev. Pokud se u vás vyskytne některý z těchto příznaků, je důležité neprodleně navštívit očního lékaře, který vyšetří váš zrak a určí, zda máte šedý zákal.

Starší muž si dává do oka oční kapky Chraňte své oči před slunečním zářením, jezte zdravou a vyváženou stravu a udržujte své oči a tělo zdravé pravidelnou péčí.

Proč se šedý zákal vyskytuje?

Šedý zákal může být způsoben řadou faktorů, včetně stárnutí, úrazů oka, onemocnění, jako je cukrovka, a dlouhodobého vystavení slunečnímu záření. S přibývajícím věkem se oční čočka stává méně pružnou a méně průhlednou, takže je náchylnější ke vzniku šedého zákalu.

Dlouhodobé vystavení slunečnímu záření může rovněž zvýšit riziko vzniku šedého zákalu. Ultrafialové (UV) sluneční záření může poškodit oční buňky a zvýšit produkci volných radikálů, které mohou poškodit oční čočku a zvýšit riziko vzniku šedého zákalu.

Lze šedému zákalu předcházet?

Přestože neexistuje žádný zaručený způsob, jak šedému zákalu předejít, můžete podniknout určité kroky, které riziko jeho vzniku sníží.

Jedním z nejlepších způsobů prevence šedého zákalu je chránit oči před slunečním zářením. Při pobytu venku noste sluneční brýle s UV ochranou a vyhýbejte se dlouhodobému pobytu na přímém slunci. Důležité je také jíst zdravou, vyváženou stravu bohatou na vitaminy a antioxidanty, abyste si udrželi zdravé oči a tělo.

Kromě toho byste se měli vyvarovat kouření a omezit konzumaci alkoholu, abyste snížili riziko vzniku šedého zákalu a dalších očních onemocnění.

Jak krátkozrakost ovlivňuje šedý zákal?

Krátkozrakost je oční vada, při které jsou blízké předměty vidět dobře, ale vzdálené předměty se zdají být rozmazané. Ačkoli krátkozrakost sama o sobě šedý zákal nezpůsobuje, lidé s krátkozrakostí mohou mít zvýšené riziko vzniku šedého zákalu v mladším věku.

Je to proto, že lidé s krátkozrakostí mají zvýšené riziko vzniku jiných očních problémů, jako je například odchlípení sítnice, které může zvýšit riziko vzniku šedého zákalu. Pokud jste krátkozrací, je obzvláště důležité chodit na pravidelné oční prohlídky, aby se případné problémy odhalily co nejdříve.

Kdy bych měl*a podstoupit oční vyšetření?

Je důležité chodit na pravidelné oční prohlídky, i když nemáte žádné zjevné problémy se zrakem. Většina zdravotníků doporučuje, aby lidé absolvovali komplexní oční vyšetření alespoň jednou za dva roky, i když se to může lišit v závislosti na vašem věku a celkovém zdravotním stavu.

Pokud se ve vaší rodině vyskytly oční onemocnění, jako je šedý zákal, zelený zákal nebo makulární degenerace, nebo pokud máte problémy se zrakem či bolesti očí, je důležité chodit na oční prohlídky častěji, aby se případné problémy odhalily včas.

Péče o oči jako prevence šedého zákalu

Kromě ochrany očí před slunečním zářením a dodržování zdravé výživy existují i další kroky, kterými můžete snížit riziko vzniku šedého zákalu a udržet si jasné vidění po mnoho let.

Udržujte oči čisté a zdravé tím, že si je budete pravidelně omývat vlažnou vodou a nebudete si je silně třít. Měli byste se také ujistit, že jsou vaše kontaktní čočky čisté a v dobrém stavu, a pravidelně je vyměňovat podle pokynů výrobce.

V neposlední řadě dbejte na dostatek spánku a omezte stres ve svém každodenním životě, abyste udrželi své tělo a oči zdravé a snížili riziko vzniku šedého zákalu nebo jiných očních onemocnění.

Závěr

Šedý zákal je sice častým očním onemocněním, ale existuje mnoho způsobů, jak snížit riziko jeho vzniku a zachovat si jasné vidění po mnoho let. Chraňte své oči před slunečním zářením, jezte zdravou a vyváženou stravu a udržujte své oči a tělo zdravé pravidelnou péčí. Pokud se u vás objeví jakékoli příznaky šedého zákalu, neváhejte okamžitě navštívit očního lékaře, abyste se mohli léčit a zachovat si ostré a jasné vidění po mnoho dalších let.

Tento článek byl zveřejněn na serveru ZnamyLekar s výslovným souhlasem autora nebo autorky. Veškerý obsah webových stránek podléhá příslušné ochraně podle zákona o autorském a průmyslovém vlastnictví.

Webové stránky ZnamyLekar neobsahují odborné lékařské poradenství. Obsah těchto webových stránek (text, grafika, obrázky a další materiál) byl vytvořen pouze pro informační účely a nenahrazuje lékařské poradenství, diagnózu nebo léčbu. Pokud máte pochybnosti o zdravotním problému, obraťte se na specialistu.


www.znamylekar.cz © 2022 - Najděte si lékaře a objednejte se

Web používá soubory cookie k poskytování služeb v souladu se Zásadami ochrany osobních údajů.
Ve svém prohlížeči můžete definovat podmínky pro ukládání nebo přístup k souborům cookie.