Články 08/07/2024

Šedý zákal: co je to?

Tým ZnamyLekar.cz
Tým ZnamyLekar.cz

Šedý zákal je jedním z nejčastějších očních onemocnění na světě, které každoročně postihuje miliony lidí. Jedná se o stav, kdy se normálně čirá oční čočka stává neprůhlednou, což ztěžuje vidění. Ačkoli je šedý zákal častější u starších lidí, může postihnout i mladší lidi a děti.

Obsah

  • Začátek šedého zákalu: Jak ho léčit?
  • Glaukom a šedý zákal: operace a vztah
  • Nitrooční čočky (ICL): vše, co potřebujete vědět
  • Fakoemulzifikace: Co to je a v čem spočívá?
  • Možné vedlejší účinky operace šedého zákalu
Oko postižené šedým zákalem Šedý zákal je běžné oční onemocnění, které může ovlivnit vidění a kvalitu života. Naštěstí je k dispozici několik možností léčby, včetně operace, která může obnovit zrak a zlepšit kvalitu života.

Oční čočka je nezbytnou součástí jasného vidění. Když se v důsledku šedého zákalu stane neprůhlednou, světlo přes ni nemůže účinně procházet, což vede k rozmazanému nebo zakalenému vidění. S postupujícím šedým zákalem se vidění může dále zhoršovat, což může ztěžovat každodenní úkony, jako je čtení nebo řízení auta.

Šedý zákal může být způsoben řadou faktorů, včetně stárnutí, vystavení ultrafialovému záření, dlouhodobého užívání některých léků a chronických onemocnění, jako je cukrovka. Může být také dědičný, což znamená, že pokud má šedý zákal jeden z rodičů nebo oba rodiče, může být riziko vzniku šedého zákalu zvýšené.

Vznik šedého zákalu: jak ho léčit?

Léčba šedého zákalu závisí na závažnosti stavu. V počátečních stadiích může být možné upravit vidění pomocí brýlí nebo kontaktních čoček. S postupujícím šedým zákalem však bude k obnovení vidění pravděpodobně nutný chirurgický zákrok.

Operace šedého zákalu je běžný a obecně bezpečný zákrok. Zahrnuje odstranění zakalené čočky z oka a její nahrazení čirou umělou čočkou. To může výrazně zlepšit vidění a kvalitu života.

Přestože neexistuje žádný zaručený způsob, jak šedému zákalu předejít, existují určitá opatření, která můžete přijmout, abyste snížili riziko jeho vzniku. Patří mezi ně ochrana očí před sluncem, zdravá strava bohatá na antioxidanty, nekouření a kontrola dalších zdravotních potíží, které mohou zvyšovat riziko vzniku šedého zákalu, jako je například cukrovka.

Ochrana očí před sluncem je obzvláště důležitá, protože ultrafialové záření může poškodit oční čočku a přispět ke vzniku šedého zákalu. To zahrnuje nošení slunečních brýlí s UV filtrem a klobouků se širokou krempou, když jste na slunci.

Zdraví očí pomáhá udržovat také zdravá strava. Potraviny bohaté na antioxidanty, jako je ovoce a zelenina, mohou pomoci chránit oči před poškozením, které může vést ke vzniku šedého zákalu.

Glaukom a šedý zákal: operace a vztah

Glaukom a šedý zákal jsou dvě nejčastější oční onemocnění, která mohou postihnout lidi s přibývajícím věkem. Oba stavy mohou ovlivnit vidění, ale různými způsoby. Glaukom je onemocnění, které poškozuje oční nerv, zatímco šedý zákal způsobuje zakalení oční čočky.

V některých případech mohou mít lidé současně glaukom i šedý zákal. To může komplikovat léčbu a může vyžadovat diferencovanější přístup k léčbě obou stavů.

Kombinovaná operace glaukomu a šedého zákalu může být možností léčby glaukomu i šedého zákalu. Oba zákroky lze provést současně, odstranit šedý zákal a snížit tlak v oku a léčit tak glaukom.

Více o souvislostech šedého zákalu a glaukomu a rozdílech mezi nimi si přečtete v našem článku.

Nitrooční čočky (IOL)

Nitrooční čočky (IOL) jsou umělé čočky, které lze implantovat do oka ke korekci refrakčních vad, jako je krátkozrakost, dalekozrakost a astigmatismus. Běžně se také používají při operaci šedého zákalu, kdy nahrazují zakalenou oční čočku.

IOL jsou přizpůsobeny každému pacientovi na míru a jsou navrženy tak, aby poskytovaly jasné vidění bez nutnosti používat brýle nebo kontaktní čočky. Jsou oblíbenou volbou pro lidi, kteří nejsou kandidáty na jiné zákroky korekce zraku.

Implantace nitroočních čoček je ambulantní zákrok, který se obvykle provádí v lokální anestezii. Většina lidí po zákroku pociťuje výrazné zlepšení zraku. Existuje však řada komplikací, o kterých je důležité vědět, a o kterých si můžete přečíst v našem článku o nitroočních čočkách.

Fakoemulzifikace: co to je a co obnáší?

Fakoemulzifikace je chirurgická technika používaná při operaci šedého zákalu k odstranění zkalené oční čočky. Je to nejčastěji používaná metoda operace šedého zákalu a má vysokou úspěšnost. Zákrok spočívá v provedení malého řezu v oku a následném rozbití čočky na malé kousky pomocí ultrazvukové sondy. Tyto kousky se pak z oka odsají. Po odstranění čočky se na její místo implantuje nitrooční čočka.

Fakoemulzifikace je ambulantní zákrok, který se obvykle provádí v lokální anestezii. Většina lidí se může vrátit k běžným činnostem již druhý den po operaci.

Femtosekundový laser je pokročilá technologie používaná v oční chirurgii k vytvoření přesných a kontrolovaných řezů. Používá se při různých zákrocích, včetně operace šedého zákalu a operace LASIK.

Tento typ laseru umožňuje chirurgům provádět zákroky s vysokou mírou přesnosti a kontroly, což může zlepšit výsledky a snížit riziko komplikací.

Při operaci šedého zákalu lze femtosekundový laser použít k provedení úvodního řezu v oku, otevření pouzdra obsahujícího čočku a fragmentaci čočky za účelem jejího odstranění. Díky tomuto přístupu může být operace předvídatelnější a přesnější.

Možné vedlejší účinky operace šedého zákalu

Jako každý chirurgický zákrok může mít i operace šedého zákalu některé vedlejší účinky. Ty mohou zahrnovat rozmazané vidění, citlivost na světlo, suchost očí a oční diskomfort. Tyto příznaky jsou obvykle dočasné a zlepšují se s hojením oka.

Zřídka se mohou vyskytnout závažnější komplikace, jako je infekce, odchlípení sítnice nebo makulární edém. Pokud po operaci šedého zákalu pocítíte silnou bolest, náhlou ztrátu zraku nebo záblesky světla, měli byste okamžitě vyhledat lékařskou pomoc.

Je důležité, abyste se o možných rizicích a vedlejších účincích operace šedého zákalu poradili se svým očním lékařem. Může vám také poradit, jak zvládnout případné pooperační příznaky a zajistit úspěšné zotavení.

Závěr

Šedý zákal je běžné oční onemocnění, které může ovlivnit vidění a kvalitu života. Naštěstí je k dispozici několik možností léčby, včetně operace, která může obnovit zrak a zlepšit kvalitu života.

Pokud máte šedý zákal nebo vám hrozí jeho vznik, je důležité poradit se s očním lékařem. Ten vám může poskytnout odborné poradenství a pomoci vám učinit informované rozhodnutí o zdraví vašich očí.

Pamatujte, že prevence a včasná léčba jsou klíčem k udržení zdraví očí a předcházení problémům se zrakem v budoucnu. Pečujte o své oči - jsou to okna do vašeho světa.

Tento článek byl zveřejněn na serveru ZnamyLekar s výslovným souhlasem autora nebo autorky. Veškerý obsah webových stránek podléhá příslušné ochraně podle zákona o autorském a průmyslovém vlastnictví.

Webové stránky ZnamyLekar neobsahují odborné lékařské poradenství. Obsah těchto webových stránek (text, grafika, obrázky a další materiál) byl vytvořen pouze pro informační účely a nenahrazuje lékařské poradenství, diagnózu nebo léčbu. Pokud máte pochybnosti o zdravotním problému, obraťte se na specialistu.


www.znamylekar.cz © 2022 - Najděte si lékaře a objednejte se

Web používá soubory cookie k poskytování služeb v souladu se Zásadami ochrany osobních údajů.
Ve svém prohlížeči můžete definovat podmínky pro ukládání nebo přístup k souborům cookie.