Články 08/07/2024

Nitrooční čočky: vše, co potřebujete vědět

Tým ZnamyLekar.cz
Tým ZnamyLekar.cz

Nitrooční čočky (IOL) způsobily od svého vynálezu v roce 1949 revoluci v oftalmologii. Tyto drobné zdravotnické prostředky změnily životy milionů lidí na celém světě a umožnily jim vidět jasně bez nutnosti nosit brýle nebo kontaktní čočky.

S technologickým pokrokem se IOL stále vyvíjejí, zdokonalují a nabízejí lidem různé možnosti korekce zraku. Při tolika dostupných možnostech však může být obtížné se ve světě nitroočních čoček orientovat. Proto vám prostřednictvím tohoto článku chceme pomoci pochopit, co jsou IOL, jak fungují a jak mohou zlepšit váš zrak.

Co jsou nitrooční čočky?

Nitrooční čočky (IOL) jsou malé umělé čočky, které se implantují do oka za účelem korekce různých zrakových problémů. Používají se především při operaci šedého zákalu, kdy nahrazují přirozenou oční čočku, která se stala neprůhlednou. Lze je však použít i ke korekci jiných zrakových problémů, jako je krátkozrakost, dalekozrakost a astigmatismus.

IOL se vyrábějí v různých tvarech a velikostech, aby vyhovovaly různým potřebám a strukturám oka. Některé IOL jsou pevné a poskytují jeden stupeň korekce, zatímco jiné jsou nastavitelné a umožňují pacientovi vidět jasně na různé vzdálenosti.

Lékař drží nitrooční čočku pinzetou Nitrooční čočky způsobily revoluci v korekci zraku a nabízejí trvalé a účinné řešení různých problémů se zrakem.

Typy nitroočních čoček

Na trhu je dnes k dispozici několik typů nitroočních čoček. Každý typ IOL má své výhody a nevýhody a nejvhodnější typ pro vás bude záviset na vašich individuálních potřebách a zdravotním stavu vašich očí.

Monofokální IOL jsou nejběžnějším typem IOL. Tyto čočky nabízejí jeden stupeň korekce, což znamená, že jsou navrženy tak, aby zlepšovaly vidění na určitou vzdálenost, buď na blízko, nebo na dálku.

Naproti tomu multifokální IOL poskytují více stupňů korekce. Díky tomu pacient vidí jasně na různé vzdálenosti a nepotřebuje brýle nebo kontaktní čočky pro vidění na blízko i na dálku.

Z čeho jsou nitrooční čočky vyrobeny?

Nitrooční čočky jsou vyrobeny z biokompatibilních materiálů, které v těle nevyvolávají nežádoucí reakce. Dva nejběžnější materiály používané k výrobě IOL jsou polymethylmethakrylát (PMMA) a flexibilní akryl.

PMMA je druh plastu, který byl prvním materiálem používaným k výrobě IOL. Ačkoli se stále používá v některých IOL, PMMA je tuhý a vyžaduje větší řez pro implantaci.

Flexibilní akrylátové IOL jsou dnes běžnější. Tento materiál je flexibilní a při implantaci jej lze ohýbat nebo válcovat, což umožňuje provést menší řez. Flexibilní akrylové IOL jsou navíc trvanlivější a odolnější vůči poškození než IOL z PMMA.

Výhody nitroočních čoček

Nitrooční čočky nabízejí mnoho výhod pro lidi trpící problémy se zrakem. Za prvé, IOL mohou korigovat širokou škálu zrakových problémů, včetně krátkozrakosti, dalekozrakosti, astigmatismu a šedého zákalu. To znamená, že mohou být účinným řešením pro lidi, kteří s brýlemi nebo kontaktními čočkami špatně vidí.

Navíc jsou IOL trvalé a nevyžadují pravidelnou údržbu jako kontaktní čočky. Po implantaci mohou zajistit dlouhodobou korekci zraku bez nutnosti časté výměny.

V neposlední řadě mohou zlepšit kvalitu života lidí tím, že jim umožní vidět jasně bez nutnosti nosit brýle nebo kontaktní čočky. To může zvýšit sebedůvěru a nezávislost pacienta a umožnit mu účastnit se aktivit, které by pro něj dříve mohly být kvůli problémům se zrakem obtížné.

Jak se implantují nitrooční čočky

Postup implantace nitroočních čoček je poměrně jednoduchý a provádí se v lokální anestezii. Chirurg provede malý řez v oku a poté pomocí speciálního zařízení rozbije a odstraní přirozenou oční čočku. Po odstranění čočky je na její místo vložena nitrooční čočka.

Zákrok obvykle trvá přibližně 15 až 30 minut na jedno oko a většina pacientů může ještě týž den odejít domů. Po zákroku dostanete oční kapky, které zabrání infekci a zánětu, a po několika dnech budete požádáni, abyste se vrátili na kontrolu.

Rizika a komplikace nitroočních čoček

Jako každý chirurgický zákrok je i implantace nitrooční čočky spojena s určitými riziky a komplikacemi. Mohou k nim patřit:

  • Infekce
  • Krvácení
  • Zánět
  • Odchlípení sítnice
  • Sekundární šedý zákal
  • Ztráta zraku

Tato rizika jsou však relativně nízká a většina lidí po operaci pociťuje jen malé nebo žádné problémy.

Je důležité, abyste tato rizika před zákrokem prodiskutovali se svým oftalmologem a ujistili se, že plně rozumíte zákroku a tomu, co můžete očekávat po operaci. Pokud se u vás po operaci objeví jakékoli problémy, například bolest, rozmazané vidění nebo ztráta zraku, měli byste okamžitě vyhledat lékařskou pomoc.

Nitrooční čočky způsobily revoluci v korekci zraku a nabízejí trvalé a účinné řešení různých problémů se zrakem. Díky různým typům a materiálům, které jsou k dispozici, lze IOL přizpůsobit individuálním potřebám každého pacienta.

I když implantace IOL může představovat určitá rizika, jsou obecně nízká a většina lidí po operaci pociťuje výrazné zlepšení zraku.

Tento článek byl zveřejněn na serveru ZnamyLekar s výslovným souhlasem autora nebo autorky. Veškerý obsah webových stránek podléhá příslušné ochraně podle zákona o autorském a průmyslovém vlastnictví.

Webové stránky ZnamyLekar neobsahují odborné lékařské poradenství. Obsah těchto webových stránek (text, grafika, obrázky a další materiál) byl vytvořen pouze pro informační účely a nenahrazuje lékařské poradenství, diagnózu nebo léčbu. Pokud máte pochybnosti o zdravotním problému, obraťte se na specialistu.


www.znamylekar.cz © 2022 - Najděte si lékaře a objednejte se

Web používá soubory cookie k poskytování služeb v souladu se Zásadami ochrany osobních údajů.
Ve svém prohlížeči můžete definovat podmínky pro ukládání nebo přístup k souborům cookie.