Články 22/07/2024

Psychoterapie – moderní strašák nebo kouzelník?

Mgr. Radka Zábojová terapeut, kouč
Mgr. Radka Zábojová
terapeut, kouč

Jedni se jí bojí, druzí ji vzývají. Jedni vykřikují: Nikdy! Druzí vynakládají nemalé částky na to, aby za ně někdo něco vyřešil, vykomunikoval, změnil.

Tak tudy ne!

Co je psychoterapie a jaké jsou její kořeny? Potřeba orientovat se v okamžicích, kdy se ztrácíme ve svém životním příběhu je naprosto přirozená a žijeme s ní od nepaměti. Nejprve jsme se obraceli k přírodě, žádali o radu a podporu bohy, komunitu, rodinu, přátele. S fragmentací společnosti se dnes stále častěji obracíme k odborníkům. Možná oslovujeme stejné síly, jen v novém kabátě? Co je dnes jinak? V čem se liší výcvik v Delfské věštírně od těch dnešních, certifikovaných? To by byla otázka možná pro srovnávací vědy, religionistiku, historii.

Pokud se v těžké životní situaci obrátíme pro pomoc na odborníka, jsou pro nás v danou chvíli asi podstatné trochu jiné věci. Pravděpodobně to bude jistá míra důvěry v proces, v to, že řešení někde možná je a my ho nevidíme. V rozhodování nám může také pomoci, když budeme vědět, jak asi může vypadat první společné setkání.

Hlava a ramena člověka trčí z malé žluté lodičky v modré vodě. Z hlavy jdou žlutě modré prameny. Někdo je naladěn na to svůj příběh nebo těžkost sdělit téměř okamžitě, vysypat svoji nádobu, kterou tak dlouho nese. Jiný se potřebuje ve vztahu víc zabydlet, ujistit se o bezpečí. Nic není dobře ani špatně.

Předpokládejme, že podle svého zaměření, finančních a časových možnosti jste tedy našli terapeuta, který ve vás, alespoň na první pohled (většina jich má na svém profilu fotografii) vzbudil důvěru. Nebo alespoň vzbuzuje nedůvěru menší než ostatní (to když je pro vás terapie spíše strašákem). Je tu tedy jakési předpřijetí, něco jako vizuální předporozumění, podprahové sympatie, jsme naladěni k důvěře.

Někdy pomůže, pokud si uvědomíte, že vaše první setkání s terapeutem/terapeutkou je prvním i pro něj. Ani on/ona vás nikdy neviděl, nezná váš osobní příběh. Je na něj a na vás trochu profesionálně zvědavý, tuší, co se děje ve vás, kteří přicházíte do neznámého prostoru a ví, že už to, že jste tady, je malé vítězství! Někdo je naladěn na to svůj příběh nebo těžkost sdělit téměř okamžitě, vysypat svoji nádobu, kterou tak dlouho nese. Jiný se potřebuje ve vztahu víc zabydlet, ujistit se o bezpečí. Nic není dobře ani špatně.

Z terapeutovy strany pak přichází pobídka ke společnému hledání a formulování tzv. „zakázky“ – tj. co přesně potřebujete, co třeba chcete, aby se změnilo. Někdy zakázku známe na prvním sezení, někdy ji chvíli hledáme. Ale vždy bývá nakonec společně ustanovena. A další společná práce na tom, co potřebujete, je už různá podle obtíží, které řešíte, a také podle směru, ve kterém ten který terapeut pracuje. Aby se terapeut mohl co nejvíce přizpůsobovat klientově komunikační cestě, celoživotně rozšiřuje svůj repertoár technik a dovedností. Někdo se například potřebuje více opřít o procesy vědomé, jiný nevědomé. Pro všechny postmoderní postupy však společně platí nedirektivnost, rovný přístup a autenticita vztahu. Jestli ten váš „strašák“ nebo „kouzelník“ tyto kvality splňuje, jste na správné adrese. A dříve nebo později máte šanci odejít s tím, co potřebujete.

Tento článek byl zveřejněn na serveru ZnamyLekar s výslovným souhlasem autora nebo autorky. Veškerý obsah webových stránek podléhá příslušné ochraně podle zákona o autorském a průmyslovém vlastnictví.

Webové stránky ZnamyLekar neobsahují odborné lékařské poradenství. Obsah těchto webových stránek (text, grafika, obrázky a další materiál) byl vytvořen pouze pro informační účely a nenahrazuje lékařské poradenství, diagnózu nebo léčbu. Pokud máte pochybnosti o zdravotním problému, obraťte se na specialistu.


www.znamylekar.cz © 2022 - Najděte si lékaře a objednejte se

Web používá soubory cookie k poskytování služeb v souladu se Zásadami ochrany osobních údajů.
Ve svém prohlížeči můžete definovat podmínky pro ukládání nebo přístup k souborům cookie.