Články 22/07/2024

Zlato ve snu viděti, štěstí míti. Klíč ke snu

Mgr. Radka Zábojová terapeut, kouč
Mgr. Radka Zábojová
terapeut, kouč

Naše fyzické tělo sílí navyšováním fyzické zátěže, zvyšuje se schopnost zvládat stále komplikovanější fyzické úkony, cviky a každá fáze jeho vývoje má své úkoly – od lezení po čtyřech, po tělesnou výchovu ve škole až k plné rozvinutosti možností a potřeb dospělého.

I psychika potřebuje růst a vyvíjet se, stejně jako to činí tělo - od nezralosti a dětského prožívání přes proces učení se, dospívání po vnitřní konzistenci a v ideálním případě také intuici a moudrost.

Obličej se zavřenýma očima a úsměvem a červenými prameny, které jdou z hlavy. Kolem červené hvězdičky. Pokud přijmeme, že sen může být náš přítel a spolupracovník z oblasti nevědomí, tak jak o tom hovořil např. C. G. Jung, můžeme jej pozvat do svého života více vědomě.

Sen je součástí naší psychiky. Jeho prožívání, tedy prožívání jeho významu, v nás vyvolává pocity. A ty mohou být různé, i na naprosto odlišné a na celé škále od radosti a slasti, vnitřního souznění, prostého naladění se až k obavám, úzkosti, panice, strachu nebo hrůze. Jakkoli to zní podivně, všechny jeho podoby a emoční dopady na nás nám mají být vždy ku prospěchu. Tomu rozumíme, pokud jde o pocity příjemné a v běžném životě pochopitelné a žádoucí. Jak si ale poradit se snem, po kterém se probudíme rozladění, zúzkostnění, s oroseným čelem či staženým žaludkem? Běžná reakce je – rychle od snu pryč, utéct, zapomenout na něj a už se k němu nemuset vracet. Pravdou však je, že právě takový sen má potenciál vyburcovat nás nejvíce.

Pokud přijmeme, že sen může být náš přítel a spolupracovník z oblasti nevědomí, tak jak o tom hovořil např. C. G. Jung, můžeme jej pozvat do svého života více vědomě. Můžeme se naučit s vlastními sny pracovat a rozumět jejich symbolické řeči.

Moje babička mívala snář, ve kterém jsem si jako dítě ráda listovala. Připadalo mi zábavné číst významy snů. Jen mi časem přišlo poněkud podezřelé, že každý „ty věci ze snu“ vidíme a známe jinak, v jiném kontextu, jinak nás emočně oslovují. Takže takový snář je vlastně docela zavádějící návod k použití. Moderní práce se sny zahrnuje objev nevědomých procesů a pokouší se rozklíčovat, jaký typ podpory pro osobnostní vývoj v té dané chvíli potřebujeme, na co se máme zaměřit a čemu věnovat svoji vědomou pozornost. Klíč je v rukou snícího. Terapeut je pouze průvodcem po neznámém území jeho mysli.

Tento článek byl zveřejněn na serveru ZnamyLekar s výslovným souhlasem autora nebo autorky. Veškerý obsah webových stránek podléhá příslušné ochraně podle zákona o autorském a průmyslovém vlastnictví.

Webové stránky ZnamyLekar neobsahují odborné lékařské poradenství. Obsah těchto webových stránek (text, grafika, obrázky a další materiál) byl vytvořen pouze pro informační účely a nenahrazuje lékařské poradenství, diagnózu nebo léčbu. Pokud máte pochybnosti o zdravotním problému, obraťte se na specialistu.


www.znamylekar.cz © 2022 - Najděte si lékaře a objednejte se

Web používá soubory cookie k poskytování služeb v souladu se Zásadami ochrany osobních údajů.
Ve svém prohlížeči můžete definovat podmínky pro ukládání nebo přístup k souborům cookie.