Články 22/07/2024

Skvrna či flek, na duši lék. O smejváku

Mgr. Radka Zábojová terapeut, kouč
Mgr. Radka Zábojová
terapeut, kouč

Jednou z arteterapeutických technik, které umožňují rozvolnění myšlením příliš sevřené psychiky, je smejvák. Dnes je to už vlastně odborný pojem, jakkoli zní lidově a náhodně. Z výtvarného hlediska mohli bychom také říci „technika akčního akvarelu“.

Modrý flek na papíru se žlutými, zelenými a fialovými fragmenty, s horní částí, která připomíná hlavu s dlouhými vlasy. Přidáním další barevné vrstvy, jejím novým smytím a novým hledáním se noříme do vlastního nevědomého obsahu hlouběji.

Pokud bych vás v roli klientů v terapii vyzvala k tvorbě akčního akvarelu, možná byste se trochu vylekali. Nebude to moc divoké, neztrapním se, neřeknu o sobě něco co nechci, je to pro mě bezpečné? Označení „smejvák“ oproti tomu v sobě zahrnuje daleko víc než jen výtvarnou akci, asociuje také mytí, umývání, snímání něčeho nežádoucího, prostě smytí – od prvních, třeba nepovedených výtvarných intervencí až po smytí starých a nefunkčních vzorců přemýšlení či rigidních struktur fungování.

Co pro takovou práci potřebujete, je nejen odpovídající čtvrtka papíru, akvarelové barvy, voda a vhodné prostředí, ale také naladění se na sebe a otevřenost k přijímání i věcí, které vaše racionální mysl odmítá. Po každém novém nalezení nějakého obrázku v jedné z nanesených akvarelových vrstev, přichází fáze jeho zničení – smytí. To samo o sobě může být náročný proces. Něco se nám líbí, něco se nám povedlo, lpíme na tom… Přidáním další barevné vrstvy, jejím novým smytím a novým hledáním se noříme do vlastního nevědomého obsahu hlouběji.

Osobně mám nejraději fázi, když již stojíme po trojím vymytí nad obrazem či detailem, který náhle dává smysl, je nějakou vzpomínkou či pobídkou ke změně v budoucím životě, prostě každému dává malý soukromý vesmír k nahlédnutí. Obraz je ještě mokrý, lesklý, barvy jsou syté a živé. Stojíme v obrovském úžasu a vděčnosti, děkujeme za poznané. Ne zjevně, v nějakém společném rituálu, ale každý v sobě, skrytě. Pak voda na papíře zaschne, obraz zmatní, nesené významy někdy zůstanou, jindy ztratí svoji intenzitu. Někdo si jej uchová, jiný ho zapomene. Ale vrátka otevřená zažitou zkušeností zůstávají. Zjemnil se náš cit pro vnímání obrazu i sebe sama. Máme-li k tomu vhodného terapeutického průvodce, máme vyhráno. Objevování a vlastnímu rozvoji je cesta otevřena.

Tento článek byl zveřejněn na serveru ZnamyLekar s výslovným souhlasem autora nebo autorky. Veškerý obsah webových stránek podléhá příslušné ochraně podle zákona o autorském a průmyslovém vlastnictví.

Webové stránky ZnamyLekar neobsahují odborné lékařské poradenství. Obsah těchto webových stránek (text, grafika, obrázky a další materiál) byl vytvořen pouze pro informační účely a nenahrazuje lékařské poradenství, diagnózu nebo léčbu. Pokud máte pochybnosti o zdravotním problému, obraťte se na specialistu.


www.znamylekar.cz © 2022 - Najděte si lékaře a objednejte se

Web používá soubory cookie k poskytování služeb v souladu se Zásadami ochrany osobních údajů.
Ve svém prohlížeči můžete definovat podmínky pro ukládání nebo přístup k souborům cookie.