Články 18/09/2024

Jak předcházet černému kašli: prevence a očkování

Tým ZnamyLekar.cz
Tým ZnamyLekar.cz

V předchozím článku jsme se seznámili s tím, co je černý kašel a jaké jsou jeho hlavní charakteristiky. Nyní se zaměříme na to, jak této nemoci předcházet a jakou roli hraje očkování.

Prevence černého kašle

Prevence černého kašle je klíčová pro ochranu jednotlivců i celé společnosti. Zde jsou hlavní způsoby, jak snížit riziko nákazy:

  1. Očkování: Nejúčinnější způsob prevence.

  2. Hygiena rukou: Pravidelné mytí rukou mýdlem a vodou.

  3. Respirační hygiena: Zakrývání úst a nosu při kašli a kýchání.

  4. Izolace: Vyhýbání se blízkému kontaktu s nemocnými osobami.

Ampulka s vakcínou s nápisem "Pertussis" a jehla. Očkování proti černému kašli je klíčovým nástrojem v prevenci této nemoci. Konzultujte se svým lékařem svůj očkovací status a držte se aktuálních doporučení.

Očkování proti černému kašli

Očkování je nejefektivnější způsob prevence černého kašle. V České republice je očkování proti černému kašli součástí povinného očkovacího kalendáře.

Očkovací schéma

  • Základní očkování: Provádí se v kombinované vakcíně (hexavakcína) ve 2., 4. a 11.-13. měsíci věku dítěte.
  • Přeočkování: Probíhá v 5-6 letech a 10-11 letech věku (vakcína Tdap) [1].
  • Dospělí: Doporučuje se přeočkování každých 10-15 let [2].

Účinnost očkování

Studie ukazují, že očkování výrazně snižuje riziko onemocnění černým kašlem. Podle amerických Středisek pro kontrolu a prevenci nemocí (CDC) je účinnost vakcíny v prvním roce po očkování až 98% a až 70 % dětí je úplně chráněno v pěti letech po očkování [3].

Bezpečnost vakcín

Moderní vakcíny proti černému kašli jsou považovány za bezpečné. Nejčastější vedlejší účinky jsou mírné a zahrnují:

  • Bolest nebo otok v místě vpichu,
  • Mírnou horečku,
  • Únavu,
  • Zvrácení.

Závažné nežádoucí účinky jsou velmi vzácné [4].

Očkování těhotných žen

Očkování proti černému kašli se doporučuje i těhotným ženám, ideálně od 27. týdne těhotenství. Toto očkování chrání nejen matku, ale poskytuje pasivní imunitu i novorozenci v prvních měsících života [1].

Důležitost kolektivní imunity

Vysoká proočkovanost populace vytváří tzv. kolektivní imunitu, která chrání i ty, kteří nemohou být očkováni (např. velmi malé děti nebo osoby s kontraindikacemi).

Závěr

Očkování proti černému kašli je klíčovým nástrojem v prevenci této nemoci. Konzultujte se svým lékařem svůj očkovací status a držte se aktuálních doporučení.

V následujícím článku se zaměříme na léčbu černého kašle. Dozvíte se, jaké jsou možnosti léčby a jak postupovat, pokud onemocníte.

Zdroje

[1] Národní zdravotnický informační portál (2024), Černý kašel (dávivý kašel, pertuse). https://www.nzip.cz/clanek/36-cerny-kasel-davivy-kasel

[2] Státní zdravotní ústav (2024), Pertuse (černý kašel) – aktuální informace k 14. dubnu 2024. https://szu.cz/wp-content/uploads/2024/04/Pertuse_informacni-material_2024-3.pdf

[3] Centers for Disease Control and Prevention (2023), Types of Whooping Cough Vaccines. https://www.cdc.gov/pertussis/vaccines/types.html#cdc_vaccine_basics_safe_effective-how-well-they-work

[4] Centers for Disease Control and Prevention (2023), Whooping Cough Vaccination. https://www.cdc.gov/pertussis/vaccines/index.html

Tento článek byl zveřejněn na serveru ZnamyLekar s výslovným souhlasem autora nebo autorky. Veškerý obsah webových stránek podléhá příslušné ochraně podle zákona o autorském a průmyslovém vlastnictví.

Webové stránky ZnamyLekar neobsahují odborné lékařské poradenství. Obsah těchto webových stránek (text, grafika, obrázky a další materiál) byl vytvořen pouze pro informační účely a nenahrazuje lékařské poradenství, diagnózu nebo léčbu. Pokud máte pochybnosti o zdravotním problému, obraťte se na specialistu.


www.znamylekar.cz © 2022 - Najděte si lékaře a objednejte se

Web používá soubory cookie k poskytování služeb v souladu se Zásadami ochrany osobních údajů.
Ve svém prohlížeči můžete definovat podmínky pro ukládání nebo přístup k souborům cookie.