Články 18/09/2024

Co je černý kašel: hlavní charakteristiky

Tým ZnamyLekar.cz
Tým ZnamyLekar.cz

Černý kašel, odborně nazývaný pertuse, je vysoce nakažlivé bakteriální onemocnění dýchacích cest. Tato nemoc, která byla kdysi považována za „dětskou nemoc“, se v posledních letech vrací a představuje hrozbu pro všechny věkové skupiny.

Původce onemocnění

Černý kašel způsobuje bakterie Bordetella pertussis. Tato bakterie napadá dýchací cesty, způsobuje zánět a vede k charakteristickému kašli.

Hlavní příznaky

Příznaky černého kašle se obvykle vyvíjejí ve třech fázích [1, 2]:

1. Počáteční příznaky: Trvají 1-2 týdny a připomínají běžné nachlazení:

  • Mírná horečka,
  • Rýma,
  • Mírný kašel,
  • U dětí se mohou objevit zástavy dechu a modravé zbarvení kůže.

2. Paroxysmální fáze: Trvá 1-6 týdnů a je charakterizována:

  • Intenzivními záchvaty kašle
  • Charakteristickým “kokrhavým” zvukem při nádechu
  • Dávením až zvracením po záchvatu kašle

3. Rekonvalescenční fáze: Může trvat týdny až měsíce, během nichž se příznaky postupně zmírňují. Mohou se však vrátit v případě jiných infekcí dýchacích cest.

Umělecký obrázek plic a bakterii uvnitř Černý kašel způsobuje bakterie Bordetella pertussis. Tato bakterie napadá dýchací cesty, způsobuje zánět a vede k charakteristickému kašli.

Závažnost onemocnění

Černý kašel může být obzvláště nebezpečný pro kojence a malé děti. Podle Světové zdravotnické organizace (WHO) je černý kašel jednou z hlavních příčin úmrtí u kojenců které lze předcházet očkováním [3].

Přenos nemoci

Černý kašel se šíří kapénkovou infekcí - kašláním, kýcháním nebo blízkým kontaktem s infikovanou osobou. Nemoc je nejvíce nakažlivá v prvních týdnech po nástupu příznaků.

Komplikace

U některých pacientů, zejména kojenců, může černý kašel vést k vážným komplikacím, jako jsou:

  • Apnea (zástavy dechu),
  • Zápal plic,
  • Křeče,
  • Poškození mozku (v důsledku nedostatku kyslíku) [2].

Důležité upozornění: Pokud u sebe nebo svých blízkých pozorujete příznaky podobné černému kašli, neváhejte vyhledat lékařskou pomoc.

V našem dalším článku se zaměříme na prevenci černého kašle a důležitost očkování. Nezapomeňte si ho přečíst, abyste se dozvěděli, jak se před touto nemocí chránit!

Zdroje

[1] Státní zdravotní ústav (2024), Pertuse (černý kašel) – aktuální informace k 14. dubnu 2024. https://szu.cz/wp-content/uploads/2024/04/Pertuse_informacni-material_2024-3.pdf

[2] Centers for Disease Control and Prevention (2024), Symptoms of Whooping Cough. https://www.cdc.gov/pertussis/signs-symptoms/index.html

[3] World Health Organization (2023), Pertussis. https://www.who.int/health-topics/pertussis

Tento článek byl zveřejněn na serveru ZnamyLekar s výslovným souhlasem autora nebo autorky. Veškerý obsah webových stránek podléhá příslušné ochraně podle zákona o autorském a průmyslovém vlastnictví.

Webové stránky ZnamyLekar neobsahují odborné lékařské poradenství. Obsah těchto webových stránek (text, grafika, obrázky a další materiál) byl vytvořen pouze pro informační účely a nenahrazuje lékařské poradenství, diagnózu nebo léčbu. Pokud máte pochybnosti o zdravotním problému, obraťte se na specialistu.


www.znamylekar.cz © 2022 - Najděte si lékaře a objednejte se

Web používá soubory cookie k poskytování služeb v souladu se Zásadami ochrany osobních údajů.
Ve svém prohlížeči můžete definovat podmínky pro ukládání nebo přístup k souborům cookie.