psychologický posudok
Vážený pán PhDr. Petr Beroušek,
obraciam sa na Vás s prosbou o psychologický posudok mojej 3,5ročnej dcérky Simonky. Taktiež máme záujem aj o poradenské služby. V krátkosti sa pokúsim vysvetliť viac.
Som rozvedená dva roky. O rozvod som požiadala ja, nakoľko u otca Simonky sa prehĺbila arogantnosť, agresivita. Deň pred rozvodom som sa od neho odsťahovala, a začala pracovať. Neustále som pracovala, nakoľko sme s malou bývali samé, otec výživné platil nepravidelne, súdom pridelený čas so Simonkou trávil na diskotékach, atď..
Od začiatku roku mám vážny vzťah s priateľom z ČR, bývame všetci spolu v Jabkenicích. Simonku sme otcovi každý týždeň podľa súdneho rozhodnutia vozili na styk, ale od deviateho mesiaca tohto roku si zrazu uvedomil, že situácia je vážna, keďže tu už Simonka má zázemie. Keď otec Simonku odovzdáva, Simonka plače a popritom rozpráva, že ,,Jirka je zlý“. Musím ju po odchode od otca ešte dlho upokojovať. Až sa upokojí, sama sa zapája do rozhovoru, sama si vyžaduje si pozornosť priateľa a chce sa s ním hrať. Simonka zvykne počas dňa, väčšinou v rámci hry samovoľne rozprávať sebe, hračkám, či okoliu. V poslednej dobe začala používať slovné spojenia, ktoré sú pre nás neznáme a doposiaľ ich nepoužívala, napr.: „nebuď smutná“, ,,Kde býva Jirka? Môj tato býva v Dohňanoch“, ,,tato ťa ochráni, budeme už len spolu“, atď. Keď s ním Simonka telefonuje, otec sa jej pýta, či ju poslúchame, inak si to s nami vyrieši, atď.
Po odchode od otca je znateľný tiež regres v návykoch, nechce sama jesť, vyžaduje pomoc, trucovito vyžaduje vykonanie sebaobslužných činností, ktoré predtým automaticky vykonávala sama. Nechce kráčať, chce byť nosená na rukách, správa sa ako malé bábätko.
Trápi nás problematické správanie sa otca voči Simonke, ktorým ju formuje do nepriateľského postoja voči mne a môjmu partnerovi, s nami oboma má však veľmi pekný vzťah, t.j. zbytočne dochádza k psychickému tlaku na Simonku v citovej oblasti.
Otec sa stratu kontroly nad situáciou rozhodol radikálne riešiť, požiadal o zverenie do osobnej starostlivosti. Toho času už prebehlo prvé súdne konanie, kde sa sudca vyjadril, že nevidí riešenie v zmene výchovného prostredia ani striedavej starostlivosti, ale práve naopak, upraviť styk tak, aby Simonka bola čo najmenej vystavovaná častému cestovaniu. Kolízna opatrovníčka žiadala o psychologický posudok maloletej, s čím sa súd odročil. Toho času sme absolvovali na SR jedno stretnutie so štátnou psychologičkou. Stretnutie prebehlo tak, že až Simonka zbadala otca, svoju pozornosť sústredila len jemu, čo je prirodzené, nakoľko sme ju celú cestu – t.j. 6 hodín povzbudzovali, že ide za otcom. Nikdy som maloletú nestavala do nepriateľského postoja voči otcovi, i keď na ňu mnoho krát zabudol, či udieral päsťou do postieľky, kde ležala.. Psychologička sa negatívne vyjadrila, prečo som si nezariadila život, aby boli bližšie spolu, i napriek skutočnosti , že som Simonku otcovi ponúkala opakovane nad rámec súdneho rozhodnutia a on záujem neprejavoval.
Obraciame sa preto na Vás s prosbou o vypracovanie psychologického posudku. Je nám jasné, že prístup súdu môže byť k nemu rôzny. Našim zámerom je, že Simonka úplne funguje v poriadku i bez nezodpovedného otca. Chceme tiež poradiť ako máme teraz i do budúcnosti komunikovať s malou po otcovej nepriateľskej manipulácií Simonky. Rozumieme, že k vypracovaniu psychologického posudku bude potrebných viac sedení. Prosíme o vyjadrenie či by bolo možné vystaviť psychologický posudok informatívneho rázu, a v akom časom horizonte nakoľko súd v SR prebieha rýchlo. Vo štvrtok poobede už musíme cestovať na SR, takže môžeme sa dostaviť zajtra, v stredu, v štvrtok doobeda a potom až budúci týždeň.
Ďakujem.
S pozdravom
Mgr. Marianna Gabková
Ďakujem.
S pozdravom
Mgr. Marianna Gabková
Milá paní Marianno,
pozorně jsem si přečetl Váš dopis o situaci, v níž se spolu s dcerkou Simonkou nacházíte.
Věřím, že Vám budu moci účinně pomoci. Určitě bude zapotřebí, abych komunikoval i se Simonkou. Důležité je, abyste si mohla najít potřebný čas. Prosím vyhledejte si vhodný termín prostřednictvím tohoto portálu a touto cestou se i objednejte. Zároveň se seznamte se zde uvedenými okolnostmi.
Zobrazit profily specialistů Jak to funguje?Obdobné otázky
- Dobrý den, chtěla bych se zeptat jestli je možné, že moje momentální "nespolečenskost" je způsobebena ještě stále bývalou prací. Pracovala jsem dva roky v přímé péči o seniory s demencí, byla jsem i aktivizačním pracovníkem, což bylo velmi náročné. Klienti moc nereagovali a každý den v práci byla taková…
- Dobrý den, již před dvěma měsíci mi byla sestra soudem svěřena do péče pěstounské, ale včera jsem zjistila, že se pořezala od předloktí až po zápěstí..Bohužel netuším co dál dělat..Nešla dnes do školy, já nemohu do práce...A domnívám se, že návštěva osobní s lékařem pro takovéto zaměření by byla…
- Dobrý den, chtěla bych se zeptat jestli je v mém věku normální přemýšlet o sebevraždě a libovat si v bolesti. Je mi 18 let a jelikož jsem si prošla šikanou na základní škole tak se od té doby necítím nějak dobře. Furt přemýšlím jaké by to bylo zemřít, vymýšlím si způsoby sebevraždy apod. Každou noc…
- Dobrý den pane doktore, mám syna, 23 měsíců, večer v klidu usne tak kolem osmé hodiny a probouzí se kolem půlnoci s hrozným pláčem, který poté přejde do hysterické vzteklosti, která trva třeba půl až 3/4 hodiny.. chtěla bych se zeptat, zda by jste mi poradil, či vyčkat, jestli ho to přejde, nebo navštívit…
- Dobrý den, v září syn nastoupil do první třídy, do školy se velmi těšil, stále počítá, snaží se psát a objevovat nové věci. Troufám si říct, že je velmi pracovitý, šikovný a chytrý. Paní učitelka ho velmi chválila co se prospěchu týče, vše má v hodině první hotové, neustále se hlásí, ale problém má s…
- Dobrý den, paní doktorka, objednala jsme se k Vám přes tento server na "prohlídku" a chtěla bych se zeptat, jak Vám můžu zaplatit? Viděla jsem tu někde, že to jde i bankovním převodem, to je pro mě pohodlnější způsob, ale už jsem se nedočetla, na jaké číslo účtu, apod. Informace mi poskytnete až na místě,…
- Dobrý den, je mi 20 let a v poslední době jsem měl hodně těžké období a dost lidí mi doporučilo návštěvu psychologa, po delší době jsem se rozhodl je vyslyšet. To je důvod, proč vám píšu, chtěl bych se zeptat, jestli příjímáte nové klienty a zda je možné si s vámi domluvit konzultaci. Předem díky…
- Dobry den pane doktore, Jak pomoci triletemu diteti vyrovnat se s celodenim nastupem do skolky,spankovym deficitem,nocnimi desy a jeho odmitanim skoro jakekoliv aktivity s rodici?Syn na nas krici bez ja te nechci,porad je vztekly a zacina nas pomalu ale jiste bit a skrabat..Myslite ze by pomohla nejaka…
- Dobrý den, Je možné si u vád domluvit konzultaci týkajíci se poruchy příjmu potravy aktualně nezdravého prejídaní se. Myslím že mám nějaké deprese ale netuším od kud mohou pramenit děkuji za odpověd.