nevím si rady s mladší sestrou
již před dvěma měsíci mi byla sestra soudem svěřena do péče pěstounské, ale včera jsem zjistila, že se pořezala od předloktí až po zápěstí..Bohužel netuším co dál dělat..Nešla dnes do školy, já nemohu do práce...A domnívám se, že návštěva osobní s lékařem pro takovéto zaměření by byla vhodná.Bohužel dnes nikdo nemá čas, takto urgentně, ale dle mého toto nemohu odkládat.Nejen z důvodu, že mám dceru ve věku osmi let.
Předem děkuji za zpětnou vazbu.
S pozdravem Stenzlová
Předem děkuji za zpětnou vazbu.
S pozdravem Stenzlová
Dobrý večer paní Stenzlová,
moc děkuji za Váš dotaz. Procházíte společně se svou sestrou jistě velmi náročným obdobím (ztráta původního domova, rodiny, zvykání si na nové prostředí, hledání a budování nového bezpečného místa, bezpečné podoby soužití s novými lidmi, hledání nových smysluplných životních cílů... teprve pak zpracování traumatické minulosti), ve kterém je odborná psychoterapeutická péče a podpora téměř nutností, má-li se předejít vážným komplikacím.
Je důležité si uvědomit, že pomoc potřebuje jak Vaše sestra, tak Vy sama. Mnoho lidí, kteří hledají pomoc pro své blízké, v takové situaci zapomíná na sebe a přitom jsou těmi nejdůležitějšími osobami v procesu léčení a úzdravy. Doporučuji Vám co nejdříve navštívit psychologa-psychoterapeuta, který by na základě podrobnějších informací zhodnotil vážnost stavu, vyslovil hypotézy o příčinách a stanovil léčebný postup (pravděpodobně kombinace individuální psychoterapie sestry a podpůrných konzultací pro Vás jako pečující osobu). Je možné, že se situace neobejde také bez spolupráce s psychiatrem, která může a nemusí obnášet dočasnou podpůrnou medikaci (dle závažnosti stavu)
Je také důležité, aby Vaše sestra měla možnost si vybrat člověka, se kterým se bude cítit bezpečně a k němuž se bude moci vytvořit důvěrný terapeutický vztah, což znamená někdy i delší období hledání, než si oba "sednou". Jakákoliv snaha o léčbu by rozhodně neměla Vaši sestru vystavovat dalším pocitům bezmoci a ztráty kontroly nad vlastním životem.
Pokud jde o řezání, to často bývá důsledkem pocitu vnitřní prázdnoty, která vznikne následkem intenzivního pocitu opuštění významnou osobou (rodičem/partnerem), k němuž měl člověk silný citový vztah. (Analogie rané zkušenosti dítěte, které ještě neumí mluvit a náhle ztratilo matku). Člověk pak zažívá velmi bolestivý a tísnivý pocit jakoby sám bez tohoto vztahu neexistoval, spojený navíc s pocitem viny a představou, že své opuštění sám způsobil/zavinil. Řezání pak současně znamená potvrzení existence ("Cítím bolest, tedy nejsem mrtvá, žiju.") i sebetrestání za fantazijní příkoří, pro které mě milovaný člověk opustil. Takovýto prožitek prázdnoty, neexistence, bezmoci, viny a bolesti je však obtížné komunikovat a vetšinou o něm nelze dlouho ani v terapii hovořit tak, jako já nyní o něm píšu. Člověk de facto tyto pocity prožívá a komunikuje na úrovni fyzické bolesti, tedy právě řezáním (sebepoškozováním). Naléhavé nesnesitelné pocity, které sestra prožívat ve skutečnosti vlastně nemůže, nyní Vy na základě Vaší empatie přijímáte "vyslané" od své sestry. Naštěstí pro ni i pro sebe správně čtete jejich význam a hledáte pro sestru pomoc, za což Vám chci vyjádřit velkou vděčnost a podporu ve Vašem hledání.
Ve Vašem sdělení také cítím strach z toho, že by Vaše sestra mohla v nějaké těžké chvíli svou agresi namířit vůči Vaší dceři. To je zcela pochopitelná a častá obava rodičů v takové situaci a máte na takové pocity právo. Zpravidla však ten, kdo se sebepoškozuje, směřuje své nepřátelské pocity a svou agresi výlučně proti sobě samotnému, a proto mnohem větší je riziko, že ublíží sobě než svému okolí. Je tedy nezbytné, aby psychoterapeut nebo psychiatr co nejdříve zhodnotil a případně vyloučil riziko sebevražedného pokusu.
Pokud budete mít důvěru ke mně, rád Vás samozřejmě přijmu ještě tento týden. Rozhodně však s návštěvou odborníka neotálejte.
S přátelským pozdravem
Karel Flaška
S přátelským pozdravem
Karel Flaška
Zobrazit profily specialistů Jak to funguje?Obdobné otázky
- Dobrý den, již před dvěma měsíci mi byla sestra soudem svěřena do péče pěstounské, ale včera jsem zjistila, že se pořezala od předloktí až po zápěstí..Bohužel netuším co dál dělat..Nešla dnes do školy, já nemohu do práce...A domnívám se, že návštěva osobní s lékařem pro takovéto zaměření by byla…
- Dobrý den, chtěla bych se zeptat jestli je v mém věku normální přemýšlet o sebevraždě a libovat si v bolesti. Je mi 18 let a jelikož jsem si prošla šikanou na základní škole tak se od té doby necítím nějak dobře. Furt přemýšlím jaké by to bylo zemřít, vymýšlím si způsoby sebevraždy apod. Každou noc…
- Dobrý den pane doktore, mám syna, 23 měsíců, večer v klidu usne tak kolem osmé hodiny a probouzí se kolem půlnoci s hrozným pláčem, který poté přejde do hysterické vzteklosti, která trva třeba půl až 3/4 hodiny.. chtěla bych se zeptat, zda by jste mi poradil, či vyčkat, jestli ho to přejde, nebo navštívit…
- Dobrý den, v září syn nastoupil do první třídy, do školy se velmi těšil, stále počítá, snaží se psát a objevovat nové věci. Troufám si říct, že je velmi pracovitý, šikovný a chytrý. Paní učitelka ho velmi chválila co se prospěchu týče, vše má v hodině první hotové, neustále se hlásí, ale problém má s…
- Dobrý den, paní doktorka, objednala jsme se k Vám přes tento server na "prohlídku" a chtěla bych se zeptat, jak Vám můžu zaplatit? Viděla jsem tu někde, že to jde i bankovním převodem, to je pro mě pohodlnější způsob, ale už jsem se nedočetla, na jaké číslo účtu, apod. Informace mi poskytnete až na místě,…
- Dobrý den, je mi 20 let a v poslední době jsem měl hodně těžké období a dost lidí mi doporučilo návštěvu psychologa, po delší době jsem se rozhodl je vyslyšet. To je důvod, proč vám píšu, chtěl bych se zeptat, jestli příjímáte nové klienty a zda je možné si s vámi domluvit konzultaci. Předem díky…
- Dobry den pane doktore, Jak pomoci triletemu diteti vyrovnat se s celodenim nastupem do skolky,spankovym deficitem,nocnimi desy a jeho odmitanim skoro jakekoliv aktivity s rodici?Syn na nas krici bez ja te nechci,porad je vztekly a zacina nas pomalu ale jiste bit a skrabat..Myslite ze by pomohla nejaka…
- Dobrý den, Je možné si u vád domluvit konzultaci týkajíci se poruchy příjmu potravy aktualně nezdravého prejídaní se. Myslím že mám nějaké deprese ale netuším od kud mohou pramenit děkuji za odpověd.
- Dobry den, chtela bych se zeptat jestli provadite terapie i s lidimi,kteří trpi uzkosti z lidi? a kolik by takova terapie stala? předem děkuji za odpověd. mašková
- Dobrý den, podívala jsem se manželovi do mobilu a zjistila jsem, že si píše s naší společnou známou. Teď mu půl roku dělá asistentku. Byla to kamarádka, často k nám chodila na návštěvy. Ona mu píše nechutnosti a oba mě pomlouvají. Jsem na mateřské na všechno sama. Co mám dělat? Jana