Neschopnost projevit emoce
Dobrý den máme 10letou vnučku. Její matka má zřejmě projevy určitého druhu psychopatie. Lži, krádeže, nevyrovnané chování, vymýšlí si vlastní příběhy, které pro okolí žije - falešná těhotenství, atd. atd. Ani její babička (matka matky) není zcela v pořádku. A teď můj dotaz - vnučka je zlatá, ale občas se projevuje zvláštně - asi neumí projevit smutek - zemřel jí otec, kterého měla velmi ráda, dědeček, kterého měla velmi ráda a na ní nepoznáte, že by ji to trápilo. Teď jsem měla úraz, při kterém byla vnučka přítomna a místo aby se vylekala, tak jen pozorovala co se děje, bez naprosto žádných emocí úleku, obavy nebo čehokoliv, až to tentokrát zaregistroval i manžel. Ještě musím říci, že vnučka nedokáže ani minutu sedět v klidu i při činnostech, které ji baví s sebou neustále šije a je utrpení s ní jít do kina či divadla. Jinak je velmi šikovná a bystrá. Vzhledem k tomu, že z výše uvedených důvodů nemáme s matkou dobré vztahy, a o kontakt s vnučkou jsme se museli soudit (po domluvě s vnučkou, jestli k nám chce jezdit), tak s ní nemůžeme své obavy řešit. Nevím, s kým se poradit. Byla by možná konzultace u Vás, bohužel bez vnučky? Potřebovali bychom poradit, zda a jak je možné vnučce pomoci?
Děkuji
Děkuji
Jednou z reakcí na hluboké trauma je staženi a "zamrznutí". Přečtěte si velmi srozumitelně napsanou knihu o hojení traumatu Probouzení tygra, napsal ji Peter Levine.