Mám vyhledat odbornou pomoc?
na začátku září jsem se s přítelem odstěhovala do Brna (cca 100 km od rodičů). Já nastupuji v Brně na Vysokou školu , přítel si tam našel práci. Já ale nejsem schopná vyrovnat se s touto novou situací. Celé dny brečím, je mi zle od žaludku, mám zažívací problémy a pocit na zvracení. Nejvíc mě trápí, že sama moc nevím čím to je. Možná tím kvantem změn, které mě teď zasáhly (odloučení od rodičů a domova jako takového, větší zodpovědnost, nová škola, nové město, nový byt, přítelova nová práce), nejvíc mě ale asi děsí pocit, že už jsou to nenávratně změny. Že kdybych se rozhodla odstěhovat se zpátky domů, tak už by přítel se mnou nechtěl jít, když už si kvůli mně našel novou práci a je v ní spokojený. Nechci o něho přijít, ale asi nejsem připravená být dospělá. Vás se chci zeptat, co byste mi poradila, ať dělám, jestli si myslíte, že je to jen o zvyku a bude to v pořádku nebo mám vyhledat nějakou odbornou pomoc (popř. zkusit třeba meditaci).
Děkuji
Děkuji
Dobrý den, děkuji za dotaz a důvěru. Jak mohu číst, změn které jsou pro vás spojeny s tímto obdobím je celá řada. Dokáži si představit, že na takovou složitou situaci je obtížné se adaptovat. Možná je složitá i pro vašeho přítele. Určitě vás podpořím ve sdílení vašich pocitů s ním. Budete mít šanci zjistit, jak se na celou situaci dívá on a zda náhodou neprožívá něco podobného (i když mu práce, kterou našel, třeba i vyhovuje). Možná díky tomu získáte podporu vydržet a "nechat čas vše usadit" nebo se spolu rozhodnete jinak. Jistě existuje více řešení, jak se v tak těžké situaci podpořit.
Pokud se dále nebudete cítit dobře, vyhledejte odbornou psychologickou pomoc. U každé fakulty většinou existuje i psychologická poradna pro její studenty (zdarma), která se zabývá i otázkami, které uvádíte. Bylo by těžké studovat, a přitom čelit slzám, zažívacím problémům a úzkosti.
Přeji jen to dobré.
S pozdravem
Lucie Machová
Přeji jen to dobré.
S pozdravem
Lucie Machová
Zobrazit profily specialistů Jak to funguje?Obdobné otázky
- Dobrý den paní doktorko, mám 4letou dceru a máme velký problém se začleněním se ve školce.mala je ze školky úplně ve stresu, v noci se mi několikrát vzbudí a ptá se mě,jestli nepůjde do školky,ráno ještě než vyjdeme z bytu tak zvraci,ve školce také, pak tam nechce ani jist. Loňský rok také probrecela…
- Je mě 57 roků a po tatínkovi jsem zdědila výrazné vrásky.Máte metodu,která by mě pomohla vrásky odstranit,nebo aspon částečně.Děkuji za odpověd jak v kladném případě dále postupovat.Děkuji Marie
- Dobrý den, paní doktorko, chtěla bych se zeptat, zda se u Vás platí za služby i v případě příchodu s doporučením od praktického lékaře. Předem děkuji za odpověď
- Dobrý den, je možné Vás navštívit se svým 14ti letým synem? Nevím, zda děláte i dětskou psychologii. Děkuji. Marcinová
- Dobrý den, vždy když je náš syn s jinými dětmi tak je bud při uvítání nebo během hraní začne chytat pod krkem a třeba i štípat... je možné s tímhle něco dělat, když je tak malý... Děkuji
- Máte ceník, nebo je vše hrazeno pojišťovnou? Potřebuji pomoc ohledně vztahu. Alkohol v rodině, tartínek - můj partner, si nechce přiznat chybu, na detoxikaci nepůjde o konzultaci v partnerské poradně ale uvažuje.
- Jsem zamilovaná do svého bývalého nejlepšího kamaráda. Vždy říkal že mně nikdy neopustí, že to budu já kdo to skončí první. Pak v té nejméně očekávané chvíli mně pustil k vodě. Je to měsíc a nemůžu se z toho dostat. Co mám dělat?
- Dobrý den,mohu se zeptat můj přítel má zřejmě problém s automaty.Hraje když je opilý,pracuje jako číšník takže chodí z práce v noci a já ho nemám pod kontrolou protože máme malé dítě.Je schopný prohrát celou výplatu a dostali jsme do kolotoče dluhů.Mohla by jste mi poradit nějakého specialistu co by…
- Dobrý den, mám SLE a nedávno jsem byla hospitalizována na Psych klinice a mám pokračovat v psychoterapii.. je možné chodit k Vám, kde Vás najdu, pracujete na VZP ? Děkuji za odpověď, Miri. sikimiki@seznam.cz