Jak zvládat sociální fobii?
Mám sociální fobii, někdy je to lepší, ale někdy se to zase zhorší, že mám strach jít mezi lidi. Teď mám takový problém, hledám si práci. A mám hrozný strach, že jí nebudu schopná vykonávat. že se budu třást při pohovoru a že nebudu schopná normálně fungovat ve svém životě. Měla jsem špatné skušenosti s praxí, kde jsem byla ponižovaná od mojí mistrové, a od té doby mám z jakékoliv práce hrozný strach. Jednou to bylo tak vážné, že jsem dost často myslela i na sebevraždu. nechci aby se to opakovalo. Mohla by jste mi prosím poradit, jak to zvládat? Děkuji
Dobrý den, děkuju Vám za otázku a za odvahu, s jakou umíte popsat to, co vás trápí. Ptáte se na radu, jak sociální fobii zvládat. Ta rada má v sobě dvě strany, jednu pozitivní a jednu negativní. Ta pozitivní je v tom, že je pravda, že jde sociální fobii zvládnout a dokonce se jí napořád zbavit (např. při podstoupení 1 rok trvající dobré psychoterapie). Ta negativní je, že to stojí práci. Má zkušenost je, že čím více se strachu a úzkosti a situací s nimi spojených vyhýbáme, tím více a intenzivněji se vrací. Je třeba úzkostí projít a ne se jí vyhýbat. Naučit se všímat si, kdy je silná a kdy je slabá nebo vůbec není. Je těžké napsat návod, který Vám zajistí uzdravení, protože každý člověk je jiný a jedinečný.
Obecně se dá říct, že se člověk učí s úzkostí pracovat různými technikami, které umějí udělat, aby byla úroveň úzkosti postupně menší a menší. Aby začal objevovat i své silné stránky a uměl je posilovat.
Můžete oslovit odborníka, který Vám v léčbě může pomoct, a který zhodnotí, jak správně a bezpečně přímo ve Vašem případě postupovat, abyste mohla žít naplno a být spokojená.
Když pro Vás budu moct něco udělat já, ozvěte se. Naďa Skyvová
Když pro Vás budu moct něco udělat já, ozvěte se. Naďa Skyvová