gestagenní antikoncepce

4 Počet odpovědí:
nn nekojím.
U mě byla nasazená gestagenní antikoncepce z důvodu Leydenské mutace, byla mi doporučena, že je v tomto případě vhodná a jiné antikoncepčí metody jako například tělísko mi nebylo doporučeno, ale bohužel můj ošetřující doktor mě neinformoval o možných důsledcích na vypadávání vlasů právě u této metody, naopak mi jí spíše doporučoval, že má méně hormonu než ta kombinovaná, proto jsem si myslela, že po čase se to zlepší a stav se srovná až se ty hormony ustálý a že to nebude takový nápor i hormonů na tělo. Před nasazením kombinované antikoncepce, mi vlasy nepadali, měla jsem je pěkné, během let užívání kombinované antikoncepce opět žádné padání naopak lepší kvalita vlasů a po vysazení právě té kombinované mi začali do 3 týdnů šíleně padat (po třech měsících od vysazení jsem pak začala brát tu gestagenní, kde padání vlasů stále pokračovalo, ale asi po roce už není takový extrém v padání vlasů). Byla jsem i u dermatologa a nezjistil nic špatného, štítná žláza v pořádku, všechny vitamíny také. Nejdříve mi doporučil Alpicort ale to nezabíralo a navíc jsem do sebe nechtěla cpát kortikoidy. Užívám stále zinek forte, selen, křemík, železo, horčík a methionin, pak speciální vodičky proti padání, stav je lepší po tom roce a půl od prvotního extrémního padání, ale padají stále než je normální a navíc padají i malinkaté vlásky, které mi teprve rostou, cca 2 cm nebo 10 cm, které už trochu povyrostly ale asi nejsou schopny se na té hlavě udržet z nějakého důvodu. Nevím právě co dělat protože už po tom roce a půl jsem zoufalá, že padají i ty nově narostlé a bojím se, že už o vlasy přijdu a nevim co dělat, jestli raději už úplně nevysadit antikoncepci aby se tělo dalo dopořádku, ale to se bojím, že mi vypadne i ten zbytek, nemůžu vůbec nosit rozpuštěné vlasy protože mi na hlavě zbylo pár pramínků a to jsem měla krásné pevné vlasy :-( nikdo mi není schopen poradit zda užívat dál a čekat do doby než budu chtít mít miminko a pak hned vysadit a pokusit se otěhotnět nebo vysadit už teď ale situace třeba bude ještě horší a to už opravdu nevím co bych dělala, moc mě to trápí :-/ přijde mi, že nikdo nemá moc zkušeností s tímto typem antikoncepce

Moc Vám děkuji za pomoc
VIZ moje odpověď

Dobrý den, já bych to jenom shrnul. U vás doporučuji vysadit gestagenní antikoncepci. Horší to rozhodně být nemůže. Ohledně toho jestli je možné zavést nehormonální tělísko, musela by být konzultace přímo u gynekologa. Nevidím důvod, proč by to nešlo. Ohledně trombofilní mutace, to je relativní ( ne absolutní ) kontraindikace, pokud by krátkodobě kombinovaná antikoncepce zlepšila stav vlasů, dá se nasadit typ, který je stejně málo rizikový jako čistě gestagenní antikoncepce. Zase to musí být osobní konzultace s gynekologem, kde se probere celá anamnéza, zdravotní stav atd.
S pozdravem MUDr. Konstantin Inkov
Dobrý den, dle mého názoru Vám vlasy padají protože jste po porodu (jestli jsem to pochopila dobře). To je častý jev a trvá to několik měsíců. Není ale nic jednoduššího než zkusit vysadit gestagenní antikoncepci (pakliže jste přesvědčena že Vám z ní padají vlasy) a vidět jaký to má či nemá vliv. Na prevenci otěhotnění lze zavést nitroděložní tělísko, anebo užívat Diafragmu (pesar).
Doc. MUDr. Luděk Fiala
Gynekolog, Sexuolog
Praha
Dobrý den, dostal jsem Váš dotaz a pokusím se vyřešit Váš problém, ale k tomu potřebují více informací. Říkáte, že nekojíte, jste tedy po porodu? Jak dlouho a kolikátý to byl porod? To je velmi důležité.
Už jste někdy antikoncepci užívala? A už se Vám někdy stalo,že Vám začaly padat vlasy? I to je velmi důležitá informace pro lékaře.
Takže -
Antikoncepce - máte-li leidenskou mutaci je určitě vhodnější gestagenní/ jednosložková, nežli dvousložková,která může být hematologem (který by na leid.mutaci měl dohlížet) z těchto důvodů dokonce kontraindikována. Má ale nevýhodu, že nedrží dobře cyklus, ženy po ní mají potíže s váhou, zažívací potíže, otékají nohy, mohou padat vlasy (ale ty mohou po každé antikoncepci-to je velmi individuální) apod.
Zkušenosti jsou s ní jako s kombinovanou, to není žádný rozdíl, prostě někdy může mít žena antikoncepci takového typu a jindy zase jiného.
Je ale důležité pro mne vědět, jak jste tedy na tom s porodem, případně kdy jste kojení skončila, zda se mléko ještě tvoří -může přetrvávat zvýšený hormon prolaktin apod.
Říkáte, že št. žláza je vyšetřena a i jinak jste v pořádku - to je důležitá informace,
Ještě jsem nepochopil, proč jste se nedohodli na jednosložkové gestagenní antikoncepci např. na tělísku Mirena? to obvykle tyto problémy nedělá, jde ale o to, kdy plánujete další dítě nebo třeba již vůbec ne. To vše mi do informací chybí.
Určitě ale Váš lékař nepochybil, protože nemohl vědět, jak na jednosložkovou antikoncepci budete reagovat - někdy je třeba to prostě vyzkoušet. To není chyba.

Obecně ale mohu říci, že pokud u Vás nenajdeme zvýšenou hladinu prolaktinu a všechny ostatní výsledky jsou normální jak říkáte (horm.profil z krve obvykle nic moc neobjeví-bohužel), tak lze přisuzovat padání vlasů třem důvodům :
1/stav po porodu, což někdy vede k výraznému vypadávání (a to i během gravidity, při kojení a někdy právě i po ukončení kojení)
2/při užívání antikoncepce - nelze předem říci, jak která žena na jednotlivou antikoncepci bude reagovat
3/psychické důvody a stres - velmi častý důvod
V kombinaci s poporodním stavem by to mohl být ten důvod.
Nerad ale takhle ordinuji, aniž bych pacientku viděl.
Pokud bude problém přetrvávat, můžete mne navštívit v Sexuologiockém ústavu, kam se objednáte (objednací doba je velmi krátká) a domluvíme se na dalším vyšetření případně postupu, mohu Vás pak mohu i vyšetřit na gyn.pracovišti kde také působím, ať je nález komplexním, pokud nebudete mít gynekologický nález s sebou.
S pozdravem
MUDr.Luděk Fiala,MBA

• Vaše otázka bude publikována anonymně.
  • Vytvořte jednu jasně formulovanou otázku a buďte struční.
  • Otázku obdrží specialisté na tomto webu. Nikoliv pouze jeden konkrétní lékař.
  • Tato služba nenahrazuje konzultaci se zdravotníkem. Pokud máte potíže nebo akutní problém, navštivte svého lékaře nebo pohotovost.
  • Otázky týkající se konkrétního případu ani žádosti o druhé stanovisko nejsou povoleny.
  • Ze zdravotních důvodů nebudou zveřejněna žádná množství ani dávky léků.

Tato hodnota je příliš krátká. Měla by mít __LIMIT__ znaků nebo více.

Zvolte si odbornou specializaci lékařů, kterým chcete položit otázku
Použijeme ho k oznámení odpovědi. Nebude publikován online.