fibromyalgie
Dobrý den paní doktorko,
potřebovala bych vyšetřit, zda mám, či nemám fibromyalgii. Nevím, kam se mám obrátit. Děkuji
lékař fibromyalgii obvykle diagnostikuje podle typických příznaků a na základě vlastního lékařského vyšetření ( bolesti různých částí těla po dobu delší než 3 měsíců, pohmatovém vyšetření je větší citlivost a bolestivost různých částí těla) Pro potvrzení fibromyalgie bohužel neexistuje žádný laboratorní test, ale u pac. S potvrzenou fibromyalgií se většinou vyskytují změny v hladině neurotransmitterů v mozku a zvýšení substance p v mozkomíšním moku. To se ale nevyšetřuje. Spíše se dají provést laboratorní testy k vyloučení jiných onemocnění, zejména revmatických.
„ Profesor Pavel Kolář, přední český fyzioterapeut v roce 2009 fibromyalgii definoval jako chronický, celkově oslabující bolestivý stav, který zpravidla komplexně omezuje biologické, psychologické, sociální a ekonomické aspekty existence pacienta.“
.. čili pokud Váš praktický lékař vyčerpal své možnosti diagnostické, pak by Vás mohl poslat na rehabilitaci, neurologii, imunologii a revmatologii, kde se vyloučí jiné choroby. Avšak vyšetřování per exclusionem je zatěžující nejenom pro Vás, ale i pro pojišťovnu a nejsem si jistá, zda některý odborník bude ochoten všechny testy udělat.
S úctou
Dr. Krninská Liškařová
S úctou
Dr. Krninská Liškařová
Dobrý den, obraťte se na svého registrujícího lékaře( ten by Vás měl vyšetřit a při přetrvávajícím důvodném podezření na fibromylgický syndrom Vás může poslat na buď na neurologii nebo revmatologii či psychiatrii/psychotherapii).
Obdobné otázky
- Dobry den, som muž a mam 25 rokov a doteraz som nemal ziadne starosti okrem raneho kašlu na ktory mi doktorka dala antibiotika Fromilid uno500, ktore neviem či čo vyriešili stale mi je rovnako. Chcel Vas poprosit o radu....už vyše 2 tyždne mam taketo starosti bolest hlavy taka navalova, maval som aj…
- Dobrý den,paní doktorko moje maminka má ischemickou chorobu dolních končetin lékařka ji vysadila léky na tuto chorobu dozvěděl jsem se že magneto terapie by ji mohla pomoci jestliže ano mohl bych ji u Vás objednat běkuji za odpověd S pozdravem Tomáš
- Dobrý den. Bojím se objednat. Bojím se, že neřeknu to jak se cítím a jak mi je, že to dostatečně nebudu umět popsat.
- Dobrý den, cca od sobotního večera mám větší bolest paty, která trochu ustoupila po voltaren emulgelu,ale ještě to není ono. Mohlo by jít o patní ostruhu? Nikdy jsem s tím do svých 36 let problém neměl. Relativně sportuji tenis, turistika apod. Mám navštívit raději lékaře? Děkuji Vám za pomoc Martin
- Dobrý den paní Sobotková, je možné se k Vám objednat ohledně problému s diastázou po porodu? S pozdravem, J.K.
- Dobrý den, ráda bych se zeptala zda přijímáte novorozence do péče? Předem děkuji za odpověď a přeji hezký den, s pozdravem
- Dobrý deň, chcel by som sa opýtať, pôvodne som si myslel že s mojím prípadom by som mal ísť asi skôr za chirurgom, ale známa mi poradila že dermatológia by mala byť lepšia voľba. Na palci na nohe mi zrejme nechet zarastá do strany, mám to jemne zapálené ale bolí to pri chôdzi, dokonca aj pri obliekaní…
- Dobrý deň, som študentkou a plánujem si robiť vodičské oprávnenie tu v Brne. Ale vzhľadom na to, že som študentka, tak v ČR nemám zdravotné poistenie. Z tohto dôvodu mi nechce žiadny lekár urobiť povinnú lekársku prehliadku, ktorá je pred začatím autoškoly povinná. Chcem sa spýtať, či by som túto…
- Dobrý den pane doktore. Je mi 42 let a před 18ti lety mi diagnostikovali lékaři revmatoidní artritidu. Natékají mi klouby,trpím migrénami, zatuhlostí krřních a hrudních svalů, mívám srdeční arytmie. Vzhledem k těmto zdravotním problémům jsem navštívila celostní poradnu ve Zlíně, změnila jsem jídelníček…
- Dobrý den, pravděpodobně mám silnou artrózu ramen,paže zvedám jen se silnými bolestmi.Kde prosím mohu navštívit odborného lékaře?