Eva Šnauková rod.Škachová
Dobrý den,mohu mít bolesti mezi lopatkami od skoliozy? Často mi v páteři praská a unavím se,nemohu dlouho sedět.Zjistili by mi problém magnetickou rezonancí nebo CT?Děkuju.
Zdravím, bolesti mezi lopatkami obecně bývají často při vadném držení těla a při skoliózách. Jedinou účinnou prevencí jak jím předcházet a jak je léčit je pravidelné cvičení, které upraví svalové dysbalance. V tomto případě je pravděpodobně nutné řešit změny myofasciální, které se zjistí pohmatem a pohledem. Praskání v páteři bývá zapříčiněno volnějšími meziobratlovými svaly. K jeho zmírnění či odstranění rovněž napomůže naposilování těchto svalů správným cvičením.
Magnetická rezonance nebo CT vyšetření páteře je indikováno při dalších patologiích, jako např. poruchy citlivosti v oblasti pod hrudním obratlem či poruchách hybnosti dolních končetin, což v tomto případě zřejmě není a vyšetření by k objasnění příčiny nevedlo.Zde se jedná nejspíše o příčinu myofasciální, tedy povrchovou.
Je však nutné odborné vyšetření, protože i bolest mezi lopatkami např. u kuřáka může být první známkou např. nádoru plic. Tam by nepomohla magnetická rezonance ani CT páteře, ale rtg plic. Při současných polykacích a gastrointeistnálních potížích se může jednat např. o nádor jícnu,při současném zadýchávání se při chůzi do schodů u starších ev. o kardiální příčinu potíží.Proto vždy nutno vyhledat odborníka, nikoli samo diagnoza a samoléčba.
Proto máme dostupné odborné ambulance, aby se pacienti dostali do rukou odborníků a neléčili se sami pomocí internetu ani v případě bolesti mezi lopatkami.. Dr.Kresová
Zobrazit profily specialistů Jak to funguje?Obdobné otázky
- Dobrý den pane MUDr. Milane Labonku. Je mi 70 let a při chůzi pociťuji silnou bolest od kyčle přes koleno až po nárt. Při zhrbení postavy se bolest v kyčli zmírní. Na RTG byla zjišťěna artróza 1.stupně. Užívám CONDROSULF 400 mg a ZALDIAR 37,5 mg/ 325 mg. Prosím Vás o zdělení jaká vyšetření popřípadě…
- Dobrý den, mám problém s levým ramenem, je volné a jde trochu povytáhnout z jamky. Jak rameno zpevnit?
- Da sa pomoct chlapcovi ktorý ma tiky, stale si akoby odkasliava,,,vysledky od lekarov ma vsetky v poriadku dakujem
- Dobrý den, zabýváte s i tejpováním pupeční kýly u kojenců? Syn má necelých 7 týdnů a pup. kýla se mu začal tvořit. Rádi bychom, aby se mu to "nerozjelo" do horšího stavu. Děkuji za odpověď Veronika
- Dobrý den, mám 2 otázky. Mé dceři jsou 3 roky a špatně chodí, špičky stáčí k sobě. Je možné domluvit se, aby jste řekl jak postupovat aby chodila správně? A druhá otázka, dostávám křeče do prstu u levé nohy. Tento problém přetrvává dlouhodobě a nemá žádnou příčinu. V danou chvíli si nejlépe musím sundat…
- Dobry den, pani magistro. Nevim, jestli to sem patri a muzu se s timto obracet na fyzioterapeuta, ale zkusim to :) Mam skoliozu patere, v hrudni casti. Posledni dobou mam problem se poradne zhluboka nadechnout a nejvice me to trapi pri sportu (behu). Navic mam sedave zamestnani, kde vim, ze cely den…
- Dobrý den,jmenuji se Ivana je mi 53 let a mám problémy s bolestmi paty. V pondělí když týden začíná tak to celkem jde, ale když se blíží pátek tak je mi až k pláči jak mě pata bolí. Mám zaměstnání u kterého jsem celou směnu na nohou. Pracuji ve skladu a nosím pracovní boty. Tak nevím jestli třeba nemůže…
- Dobry den, trpim hornim zkrizenym syndromem, tj. predsunuta ramena, slabe mezilopatkove svaly a fixatory lopatek, prakticky nefungujici prsni svaly. Kdysi jsem chodil do posilovny a tam problem (kdyz telo nefungovalo jak melo) spis prohloubil, nyni od zacatku roku cvicim doma spise stabilizacni…
- Dobrý den, je mi 40 let , jsem po operaci tlustého střeva pro dlouhodobou funkční zácpu. Prosím o informaci zda máte zkušenosti i s fyzioterapií (cílené cvičení) na podporu činnosti střevní peristaltiky a zlepšení střevní funkce. Děkuji za odpověď