Dobrý večer, před rokem a půl mně zemřela doma v náručí manželka o kterou jsem se rok staral. Bylo jí 59 let, mně je 62. Byli jsme spolu 41 let. Samozřejmě na ni myslím a nikdy nezapomenu, ale nechci být do smrti sám, bez přítelkyně. Scházím se s ženou o patnáct let mladší.Má tři malé děti, neplánujeme rodinku ani přestěhování, jednou týdně je nám dobře. Mám dvě dcery, mají svůj život a jedna mi vyhrožuje přerušením kontaktu pokud s ní neskončím. Mám se nechat vydírat? Děkuji za odpověď.
Dobrý den, přečetla jsem si Váš dotaz, a ráda bych odpověděla na základě své odbornosti. V dotazu zmiňujete, že jste se zcela svodobně a vážně rozhodl navázat novou známost po smrti své ženy. Bohužel nezmiňujete, proč si Vaše dcera tento vztah nepřeje... Mohu si pouze domýšlet, že dcera neschvaluje věkový rozdíl mezi Vámi a novou partnerkou. Také v tom však můžeme zahlédnout možné obavy o Vás, nebo nezpracované emoce z úmrtí své matky... Domnívám se, že pokud má dcera tak silné emoce, tak v tom je "něco jejího", o čem je zřejmě pro ni težké mluvit... Můžou to být i nevědomé strachy - např. o Vás, nebo vztek... V každém případě tohle by odhalila pouze konzultace s dcerou. Z Vaší strany je možné otevřít dceři prostor mluvit o tom, co se ji na Vašem aktuálním vztahu doopravdy tak silně dotýká. Pobídnout ji a ukázat, že máte opravdový zájem ji porozumět. Co se týče konkrétně Vaši otázky, zda se nechat vydírat, tak věřím, že znáte odpověď i vy... Jste dospělý člověk, který se svým životem nakládá odpovědně, dle toho, co jsem si přečetla. Když byla dcera mladší, nejspíš jste ji otcovsky nastavoval hranice, a nyní je to vztah dvou dospělých lidí... V němž jsou také hranice. Na Vás je, aby jste to dal dceři sozumitelně najevo. Můžete se pokusit vyjádřit, co pro Vás nová partnerka znamená (spolčnost, opora...atd), ale nakonec nemusíte svoje konaní nijak obhajovat ani omlouvat. Dát šanci novým začátkům vždy chce odvahu, tak Vám přeju dobré pokračování, jak s přítelkyní, tak s rodinou. S pozdravem, Mgr. Mesarošová