Dobrý den. V sobotu a neděli jsem běhal orientační běh a v sobotu mě v polovině běhu začalo bolet místo u achilovky na pravé noze napravo od achilovky. V neděli jsem běžel s bolestí a našlapoval jsem hlavně přes špičky, tak to bolelo méně. V pondělí jsem šel projít a pocítil jsem bolest nalevo od achilovky i napravo od achilovky. Od neděle uplynuly 2 dny. Od pondělí jsem omezil sportovní aktivity a masíruji si ty místa voltarenem. Co s tím?
jedná se pravděpodobně o obyčejné přetížení. Co s tím?
1. Úprava zátěže, na to jste přišel sám. Z krátkodobého hlediska zátěž omezte. Hojení měkkých tkání probíhá 3-4 týdny.
2. Co pomůže ? Povolení celého zadního řetězce - ploska nohy tenisákem, lýtko a stehno rollerem/theragunem/ masáží/... Cílem je snížit napětí v řetězci a umožnit tak lepší hojení.
Nicméně z dlouhodobého hlediska musíte strukturu přiměřeně zatěžovat a připravovat na zátěž (adaptace). Norma pro tendo calcanei (Achillova šlacha) je přenos 1,5 násobku vlastní váhy při výponu na špičku na 1 noze. Cvičte bez výrazné bolesti, série 8 výponů x 3 série. Také bych doporučil kratší běhy, které jsou bez bolesti.
3. Určení příčiny - bolesti z přetížení vznikají multifaktoriálně, tedy kombinací zvýšené zátěže (tedy jsem zvyklý běhat 5km 3xT, a pak běžím závod 15km, nebo běhám v tempu a pak najednou zrychlím v tréninku), nedostatku spánku (to je největší prediktor zranění), nová obuv, trasa, podmínky, a dalších 15 faktorů.
S čím může pomoci fyzioterapeut? Odborně struktury povolit, zhodnotit pravděpodobnou příčinu, návrh řešení individuálně, úprava stereotypu běhu pokud je potřeba. A další.
Snad odpověď pomůže.
Mgr. Chalupa
jedná se pravděpodobně o obyčejné přetížení. Co s tím?
Snad odpověď pomůže.
Mgr. Chalupa