Dobrý den, v březnu 2020 jsem prodělal běžnou virózu provázenou kašlem,rýmou a teplotou cca37,5. To jsem celkem dobře vyléčil a na doporučení zaměstnavatele jsem to nahlasil na hygienu kvůli kovidu. Test prý nebylo potřeba dělat. Od té doby se mi opakovaně vrací takový tvrdý půduškový kašel, přestože nemám žádné známky nachlazení. S obvodním lékařem jsem to několikrát řešil a ten mi většinou předepsal Codein. Ten mi na čas pomohl, ale po několika týdnech se problém zase vrátí. Pro info letos v červenci jsem prodělal covid s lehkým průběhem.
Co byste mi poradili, jak bych měl postupovat.
Co byste mi poradili, jak bych měl postupovat.
Vážený pane, kašel může být prvním příznakem astmatu, nebo alergie nebo často žaludečního refluxu. Vyšetření k vyloučení těchto stavů je jednoduché. Výtěry z nosu a krku by měly jistě vyloučit infekci. Praktický lékař by Vás měl poslat na RTG hrudníku popř také vedlejších nosních dutin. Následovat by mělo s těmi výsledky plicní vyšetření (tam doplní své vč spirometrie a zátěžových testů na reakci průdušek). Při podezření na alergii se doplní alergo vyšetření a testy k možné příčině alergie. Případný žaludeční reflux kyselých šťáv by se mohl zjistit již při ORL vyšetření - jak vypadají hlasivkové vazy a zda-li není od opak. kyselého refluxu popálená sliznice v hltanu vč hlasivek. Předpokládám, že nekouříte cigarety, pokud ano, pokuste se přestat. Kouření totiž vše ještě mnohokrát zhorší. Se závislostí na tabáku také poradí Váš praktický lékař. S pozdravem