1 Počet odpovědí:
Dobrý den, trápí mě opakující se angíny a bolesti v krku, během 5 měsíců jsem byla nemocná 8 krát a brala 3x antibiotika (cefzil, augmentin, sumamed). Při poslední bolesti v krku po všech antibioticích mi výtěr na ORL potvrdil hemofila ve větším množství. Než dorazily výsledky, bolest již ustoupila, krk se pomalu lepší a s novým antibiotikem tedy mám počkat. Po každé mírné sportovní aktivitě (joga) se mi ale za pár dní příběh opakuje. Otázky jsou: 1) zda pomůže převentivní přeléčení antibiotiky? 2) jak mám posílit imunitu? 3) chci sportovat, ale bojím se, že to můj stav zase zhorší. Jak k tomu přistupovat?
Dobrý den. Antibiotika se většinou neužívají preventivně. Jsou na bakteriální infekci. I takový výsledek výtěru z krku s nálezem bakterie se musí dát do souvislosti s Vaším zdravotním stavem. Třeba ta bakterie do krku normálně patří (je tzv. rezidentní mikroflorou) a její "přeléčování" atb nikam nevede - zase s do krku vrátí. Posílení imunity můžete vitamíny - hl. C, D a B. Pohybem na čerstvém vzduchu, dostatečným pitným režimem a samozřejmě, pokud to jde - omezit stres na únosnou míru, nebo s ním umět pracovat relaxačními metodami. S pozdravem

• Vaše otázka bude publikována anonymně.
  • Vytvořte jednu jasně formulovanou otázku a buďte struční.
  • Otázku obdrží specialisté na tomto webu. Nikoliv pouze jeden konkrétní lékař.
  • Tato služba nenahrazuje konzultaci se zdravotníkem. Pokud máte potíže nebo akutní problém, navštivte svého lékaře nebo pohotovost.
  • Otázky týkající se konkrétního případu ani žádosti o druhé stanovisko nejsou povoleny.
  • Ze zdravotních důvodů nebudou zveřejněna žádná množství ani dávky léků.

Tato hodnota je příliš krátká. Měla by mít __LIMIT__ znaků nebo více.

Zvolte si odbornou specializaci lékařů, kterým chcete položit otázku
Použijeme ho k oznámení odpovědi. Nebude publikován online.