Dobrý den, studuji obor praktická sestra a ve škole nás učili, že při resuscitaci se vždy provádí vdechy do úst. Můj přítel se v autoškole prý dozvěděl, že se vdechování z úst do úst už neprovádí a neměl by to dělat. Jak to tedy je?
Dobrý den! Váš přítel má pravdu a ve školy byste se tak měli učit aktuální stav věci. Pravdu máte ovšem taky oba. Jak to je?
Při resuscitaci člověka je nyní doporučována hlavně srdeční masáž cca 100 stlačení hrudníku za minutu. Pokud nemocného/ poraněného znáte - je samozřejmě doporučeno i dýchání z plic do plic - pak tedy v poměru 30 stlačení hrudníku a 2 vdechy. S pozdravem