Dobrý den, příležitostně chodím běhat (2-3× týdně, kolem 10 km). Ovšem když běžím nějakou delší v
příležitostně chodím běhat (2-3× týdně, kolem 10 km). Ovšem když běžím nějakou delší vzdálenost (nad 15 km), druhý den mě výrazně bolí oblast caput fibulae a horní poloviny zevní strany bérce. Když uběhnu nad 20 km, v noci mě bolest dokonce opakovaně budí. Bolest je vždy každým dnem výrazně lepší a vymizí tak do 2-4 dní. Jsem muž, 22 let.
Jaká je možná příčina takové bolesti, případně co s tím dělat?
Děkuji.
Jaká je možná příčina takové bolesti, případně co s tím dělat?
Děkuji.
Evidentně máte špatný stereotyp běhu, kdy se přetěžují svaly, které by měli být zapojené míň pokud fungují i ty, které jsou u vás oslabené. Jde o svalovou dysbalnaci. Je hodně případů s podobnými obtížemi. Někdy zaberou i na míru dělané vložky do bot, kde se od chodidla začnou svaly zapojovat jinak a líp. Ale samozřejmě by to chtělo předělat celý stereotyp a popracovat i víc komplexně. Klidně zkuste rehabilitačního doktora (na pojišťovnu, pomůže i z vložkami) nebo klidně rovnou fyzioterapeuta (dá se i bez předchozí indikace lékaře, ale většinou jako samoplátce)