1 Počet odpovědí:
Dobrý den, před měsícem jsem se na exotické dovolene léčil antibiotiky sumamed. Po prvním dnu léčby se mi objevila tmavá stolice kašovité konzistence, chodil jsem na wc asi 4x za den. Barva i konzistence se vždy od rana do vecera lehce pozmenovala, nekdy svetlejsi, nekdy tmavsi ale vzdy spíše tmavá. Vzdy se jednalo o spíše menší mnozstvi stolice. Cca den až dva po dobrání posledního prášku, tedy zhruba 3 dny po začátku užívání se stolice normalizovala, jak frekvence, tak konzistence a izbarvení. Od návratu stolice k normálu jsem černou stolici neměl a nemám ani jiné příznaky, vše se mi zdá normální. Situace mi nicméně stále vrtá hlavou. Otázka tedy zní, zda bych se měl vzniklou situací dále zabývat. Během dovolené jsem i po dobu užívání Sumamed 500 užíval i biopron forte. V roce 2020 jsem byl na gastroskopii kde bylo vše v pořádku. Pravidelně jednou za rok chodím k alergologovi/imulogovi na široké krevní testy, kde se mimo alergie zkoumají i výsledky orgánů. Poslední výsledky jsou z listopadu minulého roku a vše bylo naprosto v pořádku. Je mi 23 let. Předem díky.
Dobrý den, pokud již potíže nejsou - mohly být zřejmě spojené se stavem nebo léčbou toho stavu. Je otázkou, proč jste na exotické dovolené musel brát Sumamed - jde o antibiotikum, které se používá již méně (nebo mělo by to tak být) pro poměrně velkou bakteriální rezistenci. Pokud jste měl na výletě průjem - většinou bývá virového původu a tato atb nic pak neřeší - naopak způsobí ještě větší střevní dysmikrobii. Nutnost užívání atb vždy konzultujte s lékařem. S pozdravem

• Vaše otázka bude publikována anonymně.
  • Vytvořte jednu jasně formulovanou otázku a buďte struční.
  • Otázku obdrží specialisté na tomto webu. Nikoliv pouze jeden konkrétní lékař.
  • Tato služba nenahrazuje konzultaci se zdravotníkem. Pokud máte potíže nebo akutní problém, navštivte svého lékaře nebo pohotovost.
  • Otázky týkající se konkrétního případu ani žádosti o druhé stanovisko nejsou povoleny.
  • Ze zdravotních důvodů nebudou zveřejněna žádná množství ani dávky léků.

Tato hodnota je příliš krátká. Měla by mít __LIMIT__ znaků nebo více.

Zvolte si odbornou specializaci lékařů, kterým chcete položit otázku
Použijeme ho k oznámení odpovědi. Nebude publikován online.