Dobrý den, před měsícem jsem měla CRP 25, trombocyty 518 a lehkou anémii zjištěné náhodně při preventivním odběru. Nyní jsem byla opakovaně na odběrech a CRP stouplo na 39, trombocyty na 578 a hemoglobin stále nižší. Na hematologii mě objednali až na duben 2024 a ráda bych se dozvěděla dříve čím by to mohlo být.
Dobrý den, elevace CRP je nespecifickou známkou zánětu (bakteriálního, aseptického, atd.) anebo může být vyvolána zvýšením bílkoviny jakéhokoli druhu v séru, příčinu poklesu hemohlobinu je třeba dovyšetřit - vyloučit deficity (Fe, B12, kyselina listová), trombocytóza (elevace trombocytů) je v tomto případě buď spojena taky s probíhajícím zánětem (sekundární) nebo je reaktivní v důsledku poklesu Hb, nebo může být primární (vyvolána specifickou mutací v kostní dřeni - v tomto případě jde o primárně hematologický problém). Jako první krok je třeba vyloučit jestli nejde o nějaký zánět v organismu a vyloučit deficity - toto je schopen udělat praktický lékař. V případě nejasnosti - konziliární vyšetření na hematololgii. O akutní stav nejde, ale pokud by se podařilo sehnat termín 1-2/2024, bylo by to lepši.