Dobrý den, Před 5 měsíci mi zubařka vrtala zub kvůli kazu, který byl malý, ale při vrtání ji překva

1 Počet odpovědí:
Před 5 měsíci mi zubařka vrtala zub kvůli kazu, který byl malý, ale při vrtání ji překvapilo, že je hluboký. Jedná se o horní sedmičku.
Několik dalších dní mě zub hodně bolel a zubařka mi zub znovu vyvrtala a dala pod výplň hydroxyapatit. Zub mě ale dál bolel asi měsíc jsem brala Brufen, potom se bolest zlepšila a po dalším měsíci jsem šla na převrtání. Od té doby mě zub znovu bolel, chtěla jsem už si nechat ošetřit kanálky, ale podle zubařky je nerv pouze podrážděný a kanálky chce čistit jedině když by se vyvinula akutní pulpitis. Došla jsem si ještě k jinému zubaři, asi před týdnem, podle rtg nenalezl žádný zánět. Řekl že můžeme počkat a spíš to nechal opět na mně, zda se rozhodnu pro umrtvení zubu nebo ne.
Zub je na poklep trochu citlivý, ale na chlad ani na teplo vůbec, jíst můžu normálně, bolest nespouští nic specifického.
Prostě mě většinu dne mírně bolí a bolest se projikuje do celé poloviny hlavy. Už to ale celkově trvá 5 měsíců, od posledního vrtání to je 2,5 měsíce.
Prášky na bolest už se snažím nebrat, jen teď jsem měla virózu a během toho se bolest výrazně zhoršila. Jinak třeba jeden Brufen za týden na noc.
Máte nějaké zkušenosti s tímto? Myslíte, že je šance, že se zub ještě uklidní nebo je potřeba endodontické ošetření? A pomohl by tento zákrok nebo by mohly problémy pokračovat? Dosud jsem nikdy problémy se zuby neměla, měla jsem jen pár malých kazů, je mi 22 let.
Dobrý den, chápu, že vaše situace je velmi nepříjemná a vyčerpávající. Podle toho, co popisujete, se zdá, že nerv zubu je stále podrážděný. I když rentgen neukázal žádný zánět, bolest, kterou pociťujete, může být způsobena přetrvávajícím drážděním nervu. To může trvat určitou dobu, než se zub zcela uklidní, ale pokud bolest přetrvává už 5 měsíců, je na místě zvážit další kroky.

Je možné, že endodontické ošetření (čištění kořenových kanálků) by mohlo pomoci odstranit bolest, pokud je příčinou podráždění nervu. Váš případ je třeba posoudit individuálně. Doporučuji vám podstoupit další vyšetření, včetně případného 3D rentgenového snímku, který může odhalit jemné změny nebo problémy, které běžný rentgen nezachytí.

Naším cílem je vždy zachránit zub, pokud je to možné. Rád bych vám pomohl zjistit, zda endodontické ošetření může být vhodnou volbou. Pokud budete mít jakékoli další otázky nebo budete potřebovat konzultaci, jsem tu, abych vám pomohl.

• Vaše otázka bude publikována anonymně.
  • Vytvořte jednu jasně formulovanou otázku a buďte struční.
  • Otázku obdrží specialisté na tomto webu. Nikoliv pouze jeden konkrétní lékař.
  • Tato služba nenahrazuje konzultaci se zdravotníkem. Pokud máte potíže nebo akutní problém, navštivte svého lékaře nebo pohotovost.
  • Otázky týkající se konkrétního případu ani žádosti o druhé stanovisko nejsou povoleny.
  • Ze zdravotních důvodů nebudou zveřejněna žádná množství ani dávky léků.

Tato hodnota je příliš krátká. Měla by mít __LIMIT__ znaků nebo více.

Zvolte si odbornou specializaci lékařů, kterým chcete položit otázku
Použijeme ho k oznámení odpovědi. Nebude publikován online.