Dobrý den, omlouvám se za dlouhý dotaz.. koncem října 2020 jsem prodělala onemocnění Covid-19, měla jsem 11 dní horečky 39 stupňů, brala jsem střídavě paralen a ibalgin, bolest těla, nechutenství, nic jsem nepozřela, bylo mi hrozně. Každopádně jsem to nějak přežila, ale od té doby (cca od prosince) mi začalo bušit víc srdce, horší vidění, zvětšená jedna zornice (obě se ale stahovaly tak, jak měly), koncem ledna mi začaly padat vlasy, což ustalo tak za 1,5 měsíce. Od toho prosince jsem ve velkém stresu - nejen z mých potíží, ale i ze situace v rodině, problémy s kocourem (jeho operace, půlroční léčba..)
V březnu jsem byla poprvé v životě na očním - vyšetření včetně OCT a neurologický perimetr v pořádku. V dubnu mi vyletěl tlak, že byla u mě poprvé sanita, dali mi něco na tlak a injekci na uklidnění, nikam mě nakonec nevezli. Celý víkend mi bylo zle, šla jsem v pondělí k praktickému lékaři a dostala jsem léky na tlak (nejprve Dopegyt 250 mg) a po měsíci mi léky změnili na Betaloc ZOK 50 mg jelikož i bušení srdce v klidovém stavu přetrvávalo a do toho jsem začala mít nevolnost, nechutenství, motání hlavy, neustálé kontrolování se, mravenčení končetin, slabost v končetinách (hlavně v levé ruce a někdy v obličeji), strach, že zemřu.. tyto pocity jsem mívala převážně 4 a více hodiny po užití Dopegytu (nebo jsem si to alespoň myslela). ECHO + EKG v pořádku. Podruhé přijela sanita a odvezli mě do nemocnice když jsem jela k praktikovi po práci na kontrolu a už v autě mi začalo být divně, dostala jsem najednou divný záchvat - slabost v rukou, obličeji, špatně se mi dýchalo, silné bušení srdce, pocení rukou, třes v rukou, studené ruce, zima, mdloby, brnění končetin.. zastavila jsem a volala 155. Bála jsem se, že mám infarkt. Přijeli a odvezli mě do nemocnice, výsledky krve i EKG opakovaně v pořádku. Vyhodnoceno jako úzkosti, panická porucha, ataka v autě. Začala jsem chodit an terapie, již jsem po vysetreni. Doktor mi chtěl nasadit antidepresiva ale ty jsem prozatím odmítla brát, pokud to nebude ovšem nutné.. Užívám konopný olej nebo-li CBD kapky 10%, 2x denně 2 kapky a měla jsem pocit, že to trochu zabírá, ale poslední dny mám zase úzkostné pocity, stavy které neumím moc popsat.. dokonce jsem měla divný pocit v autobuse plném lidí + v metru, myšlenky mi jdou špatně ukočírovat tak se to snažím přetrpět.. nikdy jsem toto neměla, ani mezi lidmi, byla jsem zvyklá cestovat tam a sem, být v davech.. i doma mě často když jsem sama popadne záchvat, že mi něco je a začnu se kontrolovat, kde mě píchne a co mě zabolí.. hlavně když je přítel na noční a jsem tu celou noc sama, špatně se mi spí.. do toho mám teď občasné pocity, že mě začne tlačit u kořene nosu, je to zvláštní. Cítím se lépe v přítomnosti přítele nebo rodiny. Tyto stavy myšlenek mám jen někdy, třeba 14 dní jsem byla Ok, najednou to přijde.. a mám to někdy i více dní po sobě (ne přímo ty hnusné ataky) ale v mírnějším provedení.
V pondělí 28.6. jsem byla na první dávce očkování proti covid od Pfizeru, bolela mě ruka v podstatě do včerejška, jeden den zvýšena teplota, veliká únava, kolísavý tep.. během tohoto týdne tlak i tep spíš nižší, tep i kolem 55, což nemívám. Začala mě pobolívat lýtka, občas mě někde v těle píchne, i na hrudi, včera mě pro změnu v tom jednom lýtku píchalo až pálilo. Mám pocit těžkých nohou když chodím. Je to hrozně nepříjemné a necítím se dobře.. nevím jestli to můžu mít zase z psychiky nebo mám zajet na pohotovost nebo v pondělí k obvodnímu lekari, aby mě poslal na ultrazvuk žil? Dost se bojím trombozy, preventivně jsem začala pít půl rozpustné tablety acylpyrinu. Začínám z toho mít celkem strach.. je to opravdu všechno v mé hlavě a ty fyzické příznaky si vsugeruju? Stále se bojím, že mi něco je a jak si kontroluju ten tlak, tep a ty nohy, tak mám pocity, že umřu.. Podotýkám, že před proděláním Covid-19 jsem nikdy takové psychické stavy neměla, pocity kontrolování se, strach ze smrti, úzkosti.. Předem moc děkuji.
Vážená paní, u Vás bude velkým přínosem psychoterapie a jistě na čas i s podporou léků, které pak pomalu vysadíte.
S pozdravem
S pozdravem