Dobrý den, nejprve dodám, že jsem ve 4. měsíci těhotenství a nemohu na rentgen. Ke konci srpna jsem byla na preventivní návštěvě u nové zubařky. Na minulé preventivní prohlídce jsem byla v listopadu minulého roku u své předchozí zubařky, která mi řekla, že je vše v pořádku – to samozřejmě nemusela být pravda, jelikož bývalá paní zubařka měla trochu laxnější přístup. Nicméně u nové paní zubařky jsem se dozvěděla, že bych měla mít deset kazů, z čehož jsem byla naprosto v šoku. Většina by dle toho, co jsem postřehla, měla být mezizubní. Objednala mě tedy na listopad, čtyři pracovní dny za sebou, kdy má v plánu mi je všechny vyvrtat. Nějak se s tím však nechci smířit, jelikož pravidelně navštěvuji dentální hygienu a není den, kdy bych nepoužila mezizubní kartáček – už tak 10 let. Na dentální hygieně jsem mimo jiné byla na začátku srpna a divila bych se, že by mi po hodině, co jsem na hygieně strávila, neupozornili, že mám větší množství kazů. Zato paní zubařka to zjistila asi po třech minutách pomocí zrcátka a zubní sondy, kdy mi to tam občas zlehka „prošťourala“.
Nedalo mi to a volala jsem zpět na dentální hygienu, kde jsem jim vše vylíčila a jestli si tedy už oni něčeho nevšimli. Na hygieně byli překvapeni stejně jako já a nabídli mi, že se můžu stavit a ještě se na mě podívají. Byla jsem tam tedy a po půl hodině na křesle, kdy mi to opravdu pečlivě zrcátkem a sondou prozkoumali, mi bylo řečeno, že tam opravdu asi 2 max. 3 kazy objevili a pak několik kazů, které jsou údajně zastavené, sondou se jim tam prý nedalo dostat. Radili mi, ať asi raději počkám, až budu moci na rentgen, že s mou ústní hygienou by se mi to do porodu zhoršit určitě nemělo, případně si nechat opravit zuby, které dle dentální hygieničky nejsou zastavené.
Tak jsem se chtěla zeptat, jestli se poté na rentgenu objeví, že jde o zastavené kazy nebo tam ani jako kazy vidět nejsou? Případně co byste mi v mé situaci poradili?
Děkuji.
Děkuji.
Dobrý den, doporučuji počkat po porodu a zhotovit nové rtg snímky. Existuje ještě metoda prosvícení zubů speciální laserovou kamerou, která ukáže mezizubní kazy. .Pokud by Vás to uklidnilo.