Dobrý den, muž 43 let, přiměřeně sportovně aktivní, bez nadváhy, s trochu zanedbanou léčbou alergie
muž 43 let, přiměřeně sportovně aktivní, bez nadváhy, s trochu zanedbanou léčbou alergie (prášky teď beru jen sezónně při obtížích).
Už druhým rokem trpím neustále celoročně ucpaným nosem a opakujícími se záněty v uchu.
Dýchám v podstatě na půl plynu jen ústy, protože nosem je to skoro nemožné.
S tím je spojené i následné sucho v ústech, v noci chrápání, ztráta čichu a chutě (proti Covidu jsem očkován).
Je to hodně limitující a otravné, sport je v podstatě nemožný.
Byl jsem na ORL, kde mi paní doktorka při zánětu vždy uši pročistí a předepíše antibiotické kapky do ucha + sprej do nosu. Nos je bez polypů.
Na chvilku (týden, dva) to pomůže, ale pak se vše vrátí do starých kolejí.
Nevím, jestli je to problém spojený s neléčenou alergií nebo je to nějaký jiný moribundus, který je spojený s oslabeným organismem a kterého se mi z těla nepodařilo vypudit. Mám pocit, jakoby v těle neustále číhal na sebemenší příležitost (delší procházka se psem v chladnějších dnech), která ho znovu probudí k životu a vše se opakuje.
Už jsem z toho opravdu zoufalej.
Co mohu dělat, na jakého lékaře bych se měl obrátit?
Děkuji, Tomáš
Dýchám v podstatě na půl plynu jen ústy, protože nosem je to skoro nemožné.
Je to hodně limitující a otravné, sport je v podstatě nemožný.
Na chvilku (týden, dva) to pomůže, ale pak se vše vrátí do starých kolejí.
Už jsem z toho opravdu zoufalej.
Co mohu dělat, na jakého lékaře bych se měl obrátit?
Děkuji, Tomáš

Dobrý den, konzultujte nejen lékaře ORL, ale také alergologa. Pokud máte chronickou rýmu - je vhodné vypátrat její původ (infekce, reakce cév, alergie....). Často je dobrá zkušenost s lokálně podávanou kombinací spreje do nosu (antihistaminikum + lok. kortikoid). S pozdravem