3 Počet odpovědí:
Dobrý den, můj sedmiletý syn podstoupil v zubní ordinaci rtg snímkování jednoho zoubku-horní jednička. Snímek byl proveden dvakrát, protože první se nepovedl. Snímek byl hned k dispozici - byl digitálně zobrazen v počítači. V poslední době jsem se dozvěděla, že snímkování v zubním lékařství a to zejména u dětí může způsobit nádorové onemocnění mozku. Tímto směrem se nyní ubírají moje obavy, hrozně se trápím, co jsem způsobila svým souhlasem s rtg vyšetřením u svého syna, svou neznalostí, co mu hrozí... Prosím o vysvětlení této problematiky, jsou moje obavy oprávněné? Děkuji.
Dobrý den, rád bych rozptýlil Vaše obavy. Moderní radiodiagnostické metody jsou velmi šetrné. Pro srovnání: 1 rvg snímek je asi stejná dávka záření, jakou přirozeně pochytáme z přírody za 1 den (tzv. radonové podloží). Tělo je schopno se proti tomu bránit. Jeden snímek navíc Vašemu synovi neublížil. Podobné rentgeny lze u dospělých provádět i 1x za rok a zvýšený výskyt rakoviny nebyl zaznamenán.

Bc. Kristýna Kohutová
Dentální hygienistka, hygienista, Zubař
Hořovice
Dobrý den, zahodte obavy. Moderní radiodiagnostické metody jsou velmi šetrné. Pro srovnání jeden rentgenový snímek je asi stejná dávka záření jako telefonování s neomezenymi tarify,používání mikrovlnky apod.Dnes jde v zubní ordinaci o počítačovou tomografii. Jeden snímek navíc Vašemu synovi neublížil,snimky by měli být aby prevence měla smysl, jistě že není zdravé ozarovat vse a furt,ale rozhodně jste synovi neuškodila.
Dobrý den. Nic synovi nehrozí. Dokonce 100 snímku mu nic neudělají. S pozdravem, Wabi clinic

• Vaše otázka bude publikována anonymně.
  • Vytvořte jednu jasně formulovanou otázku a buďte struční.
  • Otázku obdrží specialisté na tomto webu. Nikoliv pouze jeden konkrétní lékař.
  • Tato služba nenahrazuje konzultaci se zdravotníkem. Pokud máte potíže nebo akutní problém, navštivte svého lékaře nebo pohotovost.
  • Otázky týkající se konkrétního případu ani žádosti o druhé stanovisko nejsou povoleny.
  • Ze zdravotních důvodů nebudou zveřejněna žádná množství ani dávky léků.

Tato hodnota je příliš krátká. Měla by mít __LIMIT__ znaků nebo více.

Zvolte si odbornou specializaci lékařů, kterým chcete položit otázku
Použijeme ho k oznámení odpovědi. Nebude publikován online.