1 Počet odpovědí:
Dobrý den, můj dotaz se týká mamky, 61 let, obézní, 15 let po přechodu, 15 let od onkologické operace (od té doby pod dozorem onkologie a je v pořádku), špatně fungující štítná žláza (bere prášky, je pod pravidelným dohledem). Má již asi rok permanentně zvýšenou sedimentaci. Byla na spoustě vyšetření, všude je úplně v pořádku. Mamka mi tvrdí, že jí praktická lékařka jako konečnou diagnózu řekla, že se stává, že lidé mají zvýšenou sedimentaci i když jim ve skutečnosti nic není a nedá se s tím nic dělat. Mě to přijde divné. Občas má velké návaly horka, klepou se jí ruce, silně jí buší srdce. To po pár dnech, někdy i jen hodinách, zmizí. Ona to svádí na změnu počasí. Je to takhle možné? Je možné, že může mít zvýšenou sedimentaci a nic jí ve skutečnosti nebýt? Ale co ty návaly? Předem moc děkuji za radu.
Dobrý den, lékařka může mít pravdu. Jak hodně je sedimentace krve (červených krvinek) zvýšena? Třeba 100 mm/ hodinu nebo i více?
Sedimentace bývá zvýšena u různých zánětů, také zánětu štítnice, autoimunitních nemocí, bolestí svalů revmatického původu (tzv. polymyalgia rheumatica), maligních nádorů, problémů s ledvinami (tzv nefrotickém syndromu), nemocemi krve (anémie, nemoci bílých krvinek). Je toho opravdu hodně. Asi v 5% se prostě příčinu nepodaří najít. Možná citlivé zopakovaní některých vyšetření po určité době by mohlo najít odpověď.
S pozdravem

• Vaše otázka bude publikována anonymně.
  • Vytvořte jednu jasně formulovanou otázku a buďte struční.
  • Otázku obdrží specialisté na tomto webu. Nikoliv pouze jeden konkrétní lékař.
  • Tato služba nenahrazuje konzultaci se zdravotníkem. Pokud máte potíže nebo akutní problém, navštivte svého lékaře nebo pohotovost.
  • Otázky týkající se konkrétního případu ani žádosti o druhé stanovisko nejsou povoleny.
  • Ze zdravotních důvodů nebudou zveřejněna žádná množství ani dávky léků.

Tato hodnota je příliš krátká. Měla by mít __LIMIT__ znaků nebo více.

Zvolte si odbornou specializaci lékařů, kterým chcete položit otázku
Použijeme ho k oznámení odpovědi. Nebude publikován online.