Dobrý den, mám dva dotazy... Potřebuji od svého praktického lékaře výpis ze zdravotní dokumentace..
mám dva dotazy... Potřebuji od svého praktického lékaře výpis ze zdravotní dokumentace... Lékař mi ji ale nechce vystavit, neboť potřebuje udělat preventivní prohlídku, u které chce brát taky krev.. nemám problém podstoupit preventivní prohlídku, ale můj dotaz zní: Můžu odmítnout si nechat odebrat krev? Podstoupit preventivní prohlídku bez odběru krve?
Druhý dotaz: Může mi lékař zadržovat lékařskou dokumentaci, do té doby než dám krev? Celý problém je, že mi nechce dát výpis z lékařské dokumentace, pokud nedám krev....
Děkuji za odpověď
Děkuji za odpověď
Dobrý den, to je až trochu úsměvná situace. To slyším poprvé, jako kdyby výpis z Vaší dokumentace záležel právě třeba na tom odběru krve. Ale popravdě asi se Váš lékař s Vámi "rozumově nepotkal". Z logiky věci - výpis lékař udělá z toho co má v dokumentaci k dispozici - asi to potřebujete pro pracovního lékaře na pracovní prohlídku. Na druhou stranu asi nemáte v dokumentaci moc záležitosti aktuální a tak Vás chce lékař tímto vcelku originálním způsobem "pozvat" na prevenci. Ale chce to asi otevřenější komunikaci od zdravotníka: logicky bych udělal tohle: vypracuji Vám výpis z dostupných informací, ať Vám nezdržuji třeba nástup do práce a pak si Vás (budete-li) chtít pozvu na prevenci. Součástí prevence bývá i odběr krve - výsledky laboratorních testů tak doplní obrázek o Vašem zdravotním stavu (třeba cholesterol, glukoza, ....) . Ale samozřejmě pokud nechcete, nemusí se odběr provádět Každopádně laboratorní test je vyšetření, ze kterého se dá mnoho zjistit (a je to také velmi drahé vyšetření). Prostě si to zkuste s panem doktorem vysvětlit. Také jsme člověk a mám pochopení pro hodně lidí i jejich vlastností. Proto dělám práci jakou dělám :-) S pozdravem