Dobrý den, mám dotaz. Před asi dvoumi týdny jsem si začal všímat bílého povlaku na jazyku který nejde úplně zeškrábat. Také jsem začal mít v puse pocit jako bych tam měl pořád jakoby hleny smíchané se slinami prostě jako kdyby se mi v puse tvořili jakési hustější sliny. Asi před 5 dny jsem v na boční části jazyka začal cítit takové afty, hůř se mi přes ně mluvilo ale nechal jsem to být ale teď mě jazyk bolí prakticky vždy když jím a bolí jakoby přes celou boční část jazyka. V tu chvíli jsem se trochu vylekal že mě bolí celkem velká část jazyka a šel jsem se podívat do zrcadla a boční část jazyka je taková jakoby trochu pokrčená a skoro po celé délce, ale takhle skrčené to mám i na druhé straně jazyka která mě ale nebolí takže jsem si říkal že jsem to tak možná měl vždy a až teď jsem se na to začal soustředit a všiml si toho. Po tom podívání do zrcadla jsem se hodně vylekal a hned se šel dívat na internet co by to mohlo být, vím že na internetu není úplně nejlepší hledat věci o zdraví ale vylekal jsem se když jsem viděl že to může být rakovina jazyka chci jen doplnit že nevím jestli to rakovina být může protože nepiju a v životě jsem nikdy neměl cigaretu ani žvýkací tabák, nic takového. Jinak nemám žádné jiné příznaky které by poukazovali na rakovinu jazyka. Ještě jsem se dočetl že by to mohla být nějaká kvasinková infekce. Prosím moc rád bych věděl co to je, jestli mám jít k doktorovi nebo jestli je to rakovina, jsem z toho hodně vystresovaný. Předem děkuji za odpověď.
Dobrý den, povlak jazyka může mít různý původ. Nemá smysl se strašit dopředu nějakým hypotetickým onemocněním. Je potřeba zajít za svým ošetřujícím zubním lékařem a ten situaci zhodnotí, případně vás odešle na vyšší pracoviště. Bez důkladného vyšetření odborníkem to však nepůjde, po internetu léčit bohužel nelze. Není se čeho bát, jen to neodkládejte. Hezký den přeji. Jana Pye