Dobrý den, mám chondropatii pately v obou kolenech. Vím, že se to nedá zcelá léčit, nicméně si mysl

7 Počet odpovědí:
mám chondropatii pately v obou kolenech. Vím, že se to nedá zcelá léčit, nicméně si myslím, že lze předejít bolesti např. správnou chůzí, cviky atp. Máte zkušenosti s pacientem, kterému jste takto pomohli a jeho bolest ustoupila?
Děkuji
Mgr. Jiřina Breznenová
Praha
Dobrý den, určitě úpravou pohybových programů a případně měkkými a mobilizačními technikami lze bolesti v kolenou při chondropatích zmírnit. S pozdravem

Mgr. Petra Mesteková
Praha
příčin chondeopatií patelly může být více....po úrazu, zánětlivá příčina apod.
Dle toho se pak odvíjí i strategie léčby. Stabilizace kolene, korekce chůze a úprava ergonomie je ale nejlepší cestou jak začít. Mám s tím zkušenosti i po traumatech i při vývojových vadách patelly.
Mgr. Jan Novák
Praha
Dobrý den, často je u chondropatie patelly příčina v nerovnoměrném rozložení svalového napětí v okolí kolene. V tomto případě máme velmi dobrou zkušenost s ošetřením svalů rázovou vlnou + správně zvolené cvičení, které upraví svalové napětí, aby se mohla čéška volně pohybovat.
Mgr. Iva Bílková
Fyzioterapeut, Diagnostik
Praha
při chondropatii čéšky je důležité naučit se správný stereotyp chůzi, zařadit jemné posilovací/protahovací cviky a stabilizační cvičení pro centraci čéšky. Dále je vhodné zkonzultovat Vaše aktivity, sport apod., respektovat mez, přes kterou Vás koleno již nepustí a snažit se mít koleno přes den v co nejvíce uvolněné poloze tzn. ne maximální rozsahy propnutí/pokrčení.
Hezký den.

Mgr. Pavla Šulcová
Ústí nad Orlicí
Dobrý den, asi netřeba doplňovat výše uvedené, každý má svou techniku a přístup k pacientům a mohou fungovat všechny.
Já mám pozitivní zkušenosti zejména s úpravou pohybových stereotypů, vhodným protažením, ale i posílením určitých svalových skupin a úpravou pohybového režimu. Nicméně je nutná osobní konzultace.

S pozdravem P.Šulcová
Mgr. Jitka Šerclová
Praha
ano mám zkušenosti s klienty, kteří přišli s bolestí kolene a cvičením jejich bolest vymizela a tím pádem byli bez bolesti i při chůzi :-).
S pozdravem,
Jitka Laliková Šerclová
Dobrý den...vše již bylo řečeno...akorát bych ještě dodala úpravu životosprávy. Z vlastní zkušenosti vím, že i mírné snížení nadváhy a mírně zvýšení fyzické aktivity dokázalo u této diagnozy bolesti odstranit zcela. S pozdravem, Martina Lopotová

• Vaše otázka bude publikována anonymně.
  • Vytvořte jednu jasně formulovanou otázku a buďte struční.
  • Otázku obdrží specialisté na tomto webu. Nikoliv pouze jeden konkrétní lékař.
  • Tato služba nenahrazuje konzultaci se zdravotníkem. Pokud máte potíže nebo akutní problém, navštivte svého lékaře nebo pohotovost.
  • Otázky týkající se konkrétního případu ani žádosti o druhé stanovisko nejsou povoleny.
  • Ze zdravotních důvodů nebudou zveřejněna žádná množství ani dávky léků.

Tato hodnota je příliš krátká. Měla by mít __LIMIT__ znaků nebo více.

Zvolte si odbornou specializaci lékařů, kterým chcete položit otázku
Použijeme ho k oznámení odpovědi. Nebude publikován online.