Dobrý deň. Mám 22 rokov. Pred 3 dňami som zistil, že mám menšiu, na dotyk mäkkú,nebolestivú vyvýšeninu na pravej strane v inguinálnej oblasti, ktorá sa zvýrazní v stoji ale najviac pri záklone a zmizne keď si sadnem alebo ľahnem. Domnievam sa, že sa môže jednať o takú menšiu herniu. Už viac ako rok cvičím výlučne s vlastnou váhou (178cm,76kg) bez závažia - zhyby na hrazde, sed-ľahy, nedvíham žiadne ťažké váhy. Deň pred nálezom tohto vydutia som jazdil na bicykli a večer cvičil sed-ľahy na šikmej lavičke takže si myslím, že som si to mohol spôsobiť aj týmto. Zataľ som s tým ešte nešiel k lekárovi no bojím sa a čakám zatiaľ ešte pár dní či sa to nezlepší alebo nezhorší. Dávam si na to octanovú masť, maste na svalstvo a celú oblasť si pevne fixujem obväzom. Chcel by som sa vás opýtať či je vždy nutný operačný zákrok pri inguinálnej hernii ak je to hernia menšieho rozsahu. Je možné, že sa to dostane do normálu a zrastie ak budem používať prietržový pás a na istý čas úplne obmedzím fyzickú aktivitu ? Ďakujem veľmi pekne za odpoveď a prajem vám pekný zvyšok dňa.
Dobrý den, to co popisujete skutečně bude třísená kýla. Bohužel operace je jediná spolehlivá metoda léčby. Kýla se nikdy sama neztratí, posílení svalstva břišní stěny může do určíté míry zúžit kýlní branku, ale zase na druhou stranu když se taková kýla uskřine, průběh je horší. O kýlních pásech se ví, že v dlouhodobém horizontu situaci zhoršují, protože tlakem pásu dochází k rozšíření branky a kýla se zvětšuje. Operace se nebojte. Dnes je to otázka jednodenní chirurgie.