Dobrý den, krátce popíšu svůj handicap a chci se zeptat, jestli je možné s tím něco udělat. (muž, 21

1 Počet odpovědí:
krátce popíšu svůj handicap a chci se zeptat, jestli je možné s tím něco udělat. (muž, 21 let)

Potýkám se s nadměrnou mírou stresu, který se projevuje zvýšeným tepem a třesem rukou/nohou v situacích, kdy to není třeba vhodné. Týká se to například situací, kdy mě někdo sleduje a v dané situaci jsem ve stresu z toho, že by si doktor mohl myslet, že jsem ve stresu aniž bych byl ve stresu. Myslím tím třeba, když u očního lékaře mi dělá snímek oka a nemám se hýbat (není to nijak stresová situace), stejně se má hlava strašně třese. Stejně tak při vytahování stehů, aniž bych byl nervózní, třásl jsem se.

Když mám nalévat polévku pro více lidí a pozorují mě, třese se mi u toho ruka. Když hraju na klavír a vystupuji pro 30 lidí, které znám a jsou mí přátelé, tak se mi klepou ruce i noha (pedál), když mám pro stejných 30 lidí mluvit do mikrofonu, tak musí být mikrofon fixní (stát na místě), naposledy, když byl do ruky, klepala se mi ruka a připadal jsem si neskutečně hloupě a trapně. Občas se mi to už stává i v situacích, kdy není žádný stres a natáhnu ruce před sebe, tak se mi začnou třást. (jen někdy) Když jsem závodně skládal Rubikovu kostku, ruce se mi třásly mnohem více, než ostatním soutěžícím. (z nervozity, i když v podstatě o nic nejde) Kdybych se ptal náhodné holky na telefonní číslo, tak při ukládání jejího čísla do mobilu by se mi ruka neskutečně třepala...

To co jsem zmínil jsou jen ukázky toho, že se mi to děje i v situacích, ve kterých by se to zdravému člověku nedělo a stát nemělo. (například pro snímek oka u doktora není nejmenší důvod se stresovat, ale jak jsem zmínil, jde o stres ze stresu, že by si doktor mohl myslet, že jsem ve stresu... Kvůli tomu nemohu dělat spoustu věcí, které bych rád dělal, například doprovázet na klavír na nějaké oficiálnější akci je naprosto vyloučeno (třes rukou a pak se nedá hrát).

Chtěl bych se zeptat, jestli existuje nějaká léčba, která by mě tohoto opravdu mega-extrémního stresu/trémy mohla alespoň trochu zbavit.
psychoterapie s prvky relaxací a/nebo hypnoterapie by měla nabízet dobré výsledky. Ke zvážení je i somatické vyšetření na neurologii, abyste mohl vyloučit jiné než psychické příčiny.
Přeji brzké úspěchy

• Vaše otázka bude publikována anonymně.
  • Vytvořte jednu jasně formulovanou otázku a buďte struční.
  • Otázku obdrží specialisté na tomto webu. Nikoliv pouze jeden konkrétní lékař.
  • Tato služba nenahrazuje konzultaci se zdravotníkem. Pokud máte potíže nebo akutní problém, navštivte svého lékaře nebo pohotovost.
  • Otázky týkající se konkrétního případu ani žádosti o druhé stanovisko nejsou povoleny.
  • Ze zdravotních důvodů nebudou zveřejněna žádná množství ani dávky léků.

Tato hodnota je příliš krátká. Měla by mít __LIMIT__ znaků nebo více.

Zvolte si odbornou specializaci lékařů, kterým chcete položit otázku
Použijeme ho k oznámení odpovědi. Nebude publikován online.