Dobrý den, když začnu myslet na cokoliv spojeného s dýcháním (vzduch, plíce, kyslík, atd.) náhle mám pocit, že nemohu dýchat nebo mám málo kyslíku a potřebuji opravdu hluboké nádechy. Obyčejně stačí jeden nebo dva, ale tentokrát ne. Již druhý den se nemohu nadechnout normálně. Začalo mne bolet na hrudi a v zádech. Též jsem si všimla, že jsem velice paranoidní. Když přijdu do místnosti, musím se podívat i do nejmenšího koutu, a i přesto sebou při sebemenším zvuku ucuknu. Děkuji za pomoc.
Dobrý den, pravděpodobně se potýkáte s úzkostí. K projevům úzkosti patří pocity nedostatku dechu, tíže na hrudi, bušení srdce, zvýšené pocení, napětí, třes, ale také obavné myšlenky někdy až charakteru katastrofických scénářů. Pro zvládání projevů úzkosti jsou vhodná dechová a relaxační cvičení (např. Jacobsonova progresivní svalová relaxace). Pokud se nebude dařit zvládat potíže svépomocí, na místě je návštěva psychologa a řešení přičiny úzkosti.