Dobrý den, jsem nyní 3 týdny po konizaci děložního čípku. Všechno probíhá v naprostém pořádku. Šla jsem tam kvůli špatným výsledkům z cytologie. Dvakrát za sebou mi vyšlo LSIL (včetně HPV). Výsledky testů po zákroku vyšly také v pořádku. Mám 3 roky stejného přítele a nikdy předtím jsem mi nic podobného nestalo. V 13 letech jsem byla očkovaná Cervarixem, dnes je mi 21. Za půl roku jsem objednaná na další cytologii, je nějaký způsob, jak předejít tomu, aby zase dopadla špatně? Bojím se toho, že přítel je nakažený víry HPV a že bude to na mě neustále přenášet. Děkuji
Prevence je nekouřit, snažit se posílit imunitu. Jen pozor na detail, očkování proti HPV - třeba Cervarix při aplikaci ve 13 letech s vysokou pravděpodobností zabrání rakovině čípku. Ale mohou občas vzniknout ty prekancerózy jako LG SIL. Obecně bych se u vás nebál, riziko opakování konizace je velmi malé. K. Inkov