Dobrý den, je mi 43 let. Před cca. rokem a půl jsem nečekaně skončila po 10 letech v zaměstnání. Bylo to ze strany zaměstnavatele a nečekaně, takže pro mě šok. Prostě jsem se jim nehodila. Bála jsem se všeho. Teď jsem v novém zaměstnání cca. 13 měsíců. Skoro půl roku mi trvalo, než jsem si zvykla. Ale co mě trápí. Nad vším moc přemýšlím a někdy mám z budoucích věcí panický strach. Teď momentálně skoro 3. den nemohu spát a dopředu se vnitřně bojím, jak to dopadne. Ráda bych se naučila pohlížet na vše pozitivně a neničit se takhle vnitřně. Prosím o radu. Děkuji.
Dobrý den, domnívám se, že by bylo vhodné si o dané věci promluvit, v současné době poskytuji 1. konzultaci zdarma, chcete-li zavolejte mi, mobil najdete na webu. S pozdravem PhDr. Iva Moravcová
jestli rozumím správně, ničíte se úvahami a představami, co by mohlo nastat... a jak se na to připravit, jak tomu čelit.
To, co se teď děje, ukazuje každému z nás, že nejsme pány tvorstva, ale zranitelní lidé. Je pochopitelné, že máte obavy. Současně je skvělé, že jim nechcete nechat veškerý svůj prostor, protože vám brání užívat si to hezké, co je v životě i teď. A právě v tuto chvíli. Bývají to jednoduché věci: svítí sluníčko, mám dobré jídlo, projdu se v přírodě, sedí se mi pohodlně... Pokud vás však úzkostné nebo katastrofické myšlenky ovládají a nejde je zastavit, velmi pomáhá promluvit si s odborníkem, kterému důvěřujete, jak navrhuje kolegyně. Přeji hodně sil! J. Růžičková
popisujete obavy, které máte, strach, který v prožíváte. Je pochopitelné, že v nové práci a v novém prostředí si zvykáte pomalu. Možná jste ještě neměla možnost zpracovat nečekanou výpověď z minulého zaměstnání a tak se obava a stres mohly přenést i do toho nového. Ráda bych Vás podpořila ve vašem návrhu naučit se vidět věci pozitivně a přestat se vnitřně ničit.
Mohly by vám pomoci například nějaké relaxační techniky nebo tzv.mindfulness techniky, kdy se naučíte všímat běžných denních věci, jak o tom píše již kolegyně.
My lidé býváme zaměření buď na minulost nebo často na věci budoucí. A právě dovednost jako "být" tady a teď v přítomnosti se mnohdy musíme naučit a znovu si je připomenout. V přítomnosti totiž nebývá tolik obav a strachů jako nám to nabízí naše mysl. Obavy se většinou pojí s představami o budoucnosti a vychází z nějakých nezpracovaných minulých situací.
Pokud byste měla zájem, můžeme na tom společně pracovat.
Přeji hodně štěstí
PhDr.Hana Pucherová
Pokud byste měla zájem, můžeme na tom společně pracovat.
Přeji hodně štěstí
PhDr.Hana Pucherová