Dobrý den, je mi 25 let, čeká mě poslední měsíc do odevzdání diplomu na architektuře, ale mám pocit, že už to nezvládnu. Věnuji tomu spoustu času, ale neustále dělám něco špatně a zbytečně. Vedoucí mi na posledních konzultacích naznačili že mají obavy abych to stihla. To mě položilo. Už nemam motivaci, nejraději bych ze všeho utekla. Čím jsem straší tím víc mám pocit že nic neumím, připadám si neschopná a hloupá, je pro mě náročné se vyjádřit už i k obyčejným věcem. Bojím se zklamání, že nesplním očekávání (čí? to nevím, nejspíš je to jen moje) Dřív jsem bývala radostný člověk, teď se každou chvíli sesypu. A přitom se mi neděje nic hrozného, jsem zdravá, mám milujícího a podporujících manžela, rodinu, přátele… Nemam důvod se litovat. A přesto čím dál častěji na mě doléhá úzkost, která mě paralizuje. Většinou po nějakém neúspěchu, což se mi děje hlavně ve škole. Dřív jsem měla ze studia radost, teď už se nějak nedostavuje. Jistě to souvisí i s cyklem, emoce se mnou vždy hodně houpaly, jsem přecitlivělá. Vždy to zase přejde a vrátím se do normálu a okolí třeba ani nic nepozná. Ale děsí mě že se to děje čím dal častěji a intenzivněji. Vim že je to i zvyšujícím se stresem, možná až bude po všem tak to přejde. Ale momentálně nevím jak to do té doby zvládnout… Už i přemýšlím, že bych si studium přerušila a dala si pauzu. Je to ale asi panické uvažování.
Co bych s tím měla dělat? Jak najít motivaci?
Děkuji za jakoukoliv odpověď.
Co bych s tím měla dělat? Jak najít motivaci?
Děkuji za jakoukoliv odpověď.
to co popisujete zní skutečně jako náročné období. Píšete, že dokončujete studium architektury, které je prý velice obtížné. Jste v časovém presu, je pro Vás již těžké najít motivaci. Troufla bych si říct, že mnoho lidí si na konci studia něčím podobným prochází a není s Vámi nic špatně, když Vám dochází síly. Pokud v tom sama tápete, určitě Vás může podpořit několik setkání s psychoterapeutem, kde byste si mohla ujasnit své priority (které se během studia mohly změnit a je to tak v pořádku), podpořit svou sebejistotu a najít způsob, jak se s tímto náročným obdobím lépe vypořádat.
Doufám, že se Vám povede si vše uspořádat tak, abyste v tom byla spokojená.
Kateřina Spolková
Doufám, že se Vám povede si vše uspořádat tak, abyste v tom byla spokojená.
Kateřina Spolková