3 Počet odpovědí:
Dobrý den, je mi 24 let a trpím agrobii, nedavno jsem presla na prasky Zoloft.. Chci se Vás prosim zeptat zda na tu moji poruchu pomahaji? Beru je teprve 11 dni, a mam takovy divny pocit na nic se netesim nic me nebavi a mam v sobě tres, je toto normalni pri lecbe? Budu strasne moc ráda za odpověď, sem cela nervozni, nevim kudy kam tak zkousim toto, hezký den
Mgr. Pavel Szotkowski
Psycholog, Psychoterapeut
Brno
nejlepší je poradit se o těchto otázkách s lékařem, který Vám Zoloft předepsal. Jako psycholog nemám takový přehled o medikamentech, ale pokud je mi známo, pro léčbu úzkostných poruch, mezi které patří i agorafobie (kterou máte zřejmě na mysli), se Zoloft běžně užívá. Nástup účinků většiny antidepresiv probíhá až za cca 2-3 týdny a během této doby se mohou některé příznaky i vystupňovat. Je tedy potřeba vytrvat a pokud by ani po měsíci nedošlo ke zlepšení, je na místě konzultace u psychiatra.
V léčbě úzkostných poruch je zpravidla nejvhodnější metodou psychoterapie. Pokud tedy zatím na terapii nedocházíte, doporučuji Vám se objednat - kombinace psychoterapie a farmakoterapie je zpravidla nejúčinnější.
Přeji Vám hodně zdaru!

Mgr. Iva Hinková
Psycholog, Psychoterapeut
Brno
Dobrý den, tohle by byla spíše otázka pro psychiatra - psycholog není lékař, přestože při práci s klienty trpícími úzkost i a depresemi se v otázce antidepresiv zorientovat potřebuje. Nástup účinku může být až 3 týdny a po přechodnou dobu se mohou objevovat vedlejší účinky léčby různého druhu, včetně dočasněho nárůstu neklidu - každopádně je třeba situaci konzultovat s lékařem, který Vám léky předepsal, speciálně, pokud by tento druh potíží pokračoval. Ale zpravidla je třeba počkat ještě nějaký čas, často vedlejší efekt léků pomine za pár dní - pokud by ale míra byla velmi omezující nebo nesnesitelná, je třeba lékaře vyhledat a léky vyměnit.
Moc držím palce!
Mgr. Zuzana Finková
Psychoterapeut, Terapeut
Praha
Dobrý den, otázku bych konzultovala s lékařem, který Vám lék předepsal, ale obecně lze říci , že při počátku uživání antidepresiv , využivající jako hlavní složku Sertralin jsou nepřijemné pocity či fyzické stavy do zvyknutí si na lék poměrně časté. Tato doba bývá individuální - obvykle 2- 4 týdny. Pokud by však nepřijemné pocity přetrvávaly déle, je vhodnější se domluvit s lékařem i o možné změně antidepresiva. Jedná li se o téma Agorafobie doporučovala bych kombinovat užívání léků s KBT psychoterapii, relaxacemi, prácí s dechem snižujícím uzkost ,hypnoterapii . Vhodné je zmapovat myšlenky a spouštěče a začít postupně s nácviky vzdalování se od domova, systémem velmi postupných kroků, nejdříve v imaginaci při provázení psychoterapeutem. Přeji mnoho zdaru !

• Vaše otázka bude publikována anonymně.
  • Vytvořte jednu jasně formulovanou otázku a buďte struční.
  • Otázku obdrží specialisté na tomto webu. Nikoliv pouze jeden konkrétní lékař.
  • Tato služba nenahrazuje konzultaci se zdravotníkem. Pokud máte potíže nebo akutní problém, navštivte svého lékaře nebo pohotovost.
  • Otázky týkající se konkrétního případu ani žádosti o druhé stanovisko nejsou povoleny.
  • Ze zdravotních důvodů nebudou zveřejněna žádná množství ani dávky léků.

Tato hodnota je příliš krátká. Měla by mít __LIMIT__ znaků nebo více.

Zvolte si odbornou specializaci lékařů, kterým chcete položit otázku
Použijeme ho k oznámení odpovědi. Nebude publikován online.