Dobrý den, jdu si k vám pro radu nebo snad i pro pomoc . Mám přítele a jezdí kamionem a občas má silné i slabší bolesti břicha,nebo má křeče občas i zácpu. Nemá to pravidelné. Ale když ho to chytne dá si černé uhlí a do hodiny se mu uleví na pár hodin a pak se mu to vrátí pak je třeba dva týdny klid a má to zpět . Trvá to cca 7 měsíců .Snažím se mu do práce vařit lehčí jídla, zdravější ???? ale je mi to prd platné když to pak vytáhne studené z ledničky a pustí se do toho a nebo jde a zakázka to někde v motorestů smaženým jídlem nebo Fast foody. Do jídelníčku jsem mu zamíchala bílé jogurty ,ale toho donutím jednou dvakrát za dva tři týdny . Snažím se mu domluvit aby omezil i kouření (za hodinu hovoru je schopný vykouřit 10-15 cigaret ) též prd platný. A dokopat ho doktorovy je jak kopat jámu bez lopaty ????. Je možné mu nějak pomoc i jinak? Děkuji za odpověď.
Dobrý den, Váš přítel je svéprávný a pokud nechce, k lékaři ho nedostanete. Křeče v břiše mohou být i projevem stresu. Neuškodí do stravy přidávat prebiotika (vlákninu) - zeleninu v sendviči, salátku + probiotika (mikrobiální kulturu) - např. Lactobacily od fy Swiss. Významně to posílí i imunitu, vyrovná střevní flóru.
Dále by bylo fajn upravit životosprávu (dostatek odpočinku, kvalitní spánek, nekouřit, nějaký pohyb-např. tipy pro řidiče na dlouhé cesty (viz internet), ale to už je asi mimo dosah Vašeho snažení. S pozdravem MUDr. Hlaváčová