Dobrý den, Dnes jsem byl na CT plic. Ve výsledcích stojí sarkodioza 2.stupne. Paní plicní si mě hne
Dnes jsem byl na CT plic. Ve výsledcích stojí sarkodioza 2.stupne. Paní plicní si mě hned zavolala a řekla mi, že sice vyšlo toto, ale ona si pořád mysli, ze mam TBC.. Na další vyšetření kamerkou přes jicen a odebrání vzorků jsem na neschopence, ale jak je možné, že při podezření na TBC mám svévolný pohyb a konktakt s jinými osoby? Nehledě na to, že další vyšetření mám až 16.3.
Dobrý den, sarkoidóza i TBC patří do skupiny tzv. granulomatozních onemocnění, kvůli svému typickému mikroskopickému/histologickému obrazu. V případě sarkoidózy nejasnou diagnózu obvykle určí histologie (Vámi zmíněné plánované vyšetření). TBC se často zjišťuje buď mikroskopickými nebo kultivačními metodami, ale i odběr tkáně lymfatické uzliny může v tomto směru diagnózu určit. To jestli máte nebo nemáte být izolována musí určit vždy Váš ošetřující lékař. Nicméně pokud nejde o tzv. otevřenou TBC, pak izolace obvykle není nutná.