Dobrý den, chtěla bych se zeptat, co znamená laločnatá cysta, kterou mi náhodně při sonu břicha n
chtěla bych se zeptat, co znamená laločnatá cysta, kterou mi náhodně při sonu břicha našli v červenci r.2020 v játrech, která je o velikosti 10mm? Často cítím únavu, někdy až vyčerpaní, časté návaly horka, až na omdlení.. Někdy mám po některém jídle časté nutkání na stolici (ne průjem). Kolikrát ani nevím, co jíst, ať mám klid. Složité a nepříjemné hlavně v zaměstnání. Už od dětství mám běžně nízký tlak, ale dříve jsem takové výkyvy neměla, abych se cítila divný stav a nebo slabost až na omdlení.. Jsem i alergik, hlavně reakce na jarní pyly (líska, olše, bříza), kdy při kožních testech jsou reakce na vpichy nateklé pupeny o vel. 3,5cm a červené skvrny, které se následně slévají v jednu velkou.. Kolem r. 2006 mi bylo zjištěno na Revmatologii, že mám pozitivní ANA protilátky (v té době měly hodnotu "pouhých" 136). Udělali mi hned testy ledvin, z důvodu, aby nešlo o systémový lupus (SLE), ale na vyšetření do speciálního tunelu v Praze mě primářka tohoto oddělení odmítla poslat z důvodu, že jde o vyšetření drahé. V r. 2010 jsem měla zvláštní stav, který trval asi 11 dní, kdy po 5 dnech doma a vyšší horečkou a po návštěvě pohotovosti..mě převezli na infekční, z důvodu, že nevěděli oč jde, ale tam se mi v ten den vytvořila vyrážka (možná po podání látky v kapačce), která trvala 3 dny, ale vždy do hodiny zmizela, ale následně se ukázala na jiných místech. Ten první den, ale byla i přes střed tváře, která byla motýlovitého tvaru(mám i fotografie z toho dne, napadlo mě v té době, jestli nejde o projev SLE). V listopadu R. 2019 na Alergologii při krevních testech byla hodnota pozitivních ANA protilátek značně zvýšená na 1600.. Od r. 2012 se mi vytvořilo na částech těla i Vitiligo. V r. 2005 jsem byla na konizaci děložního čípku, kde jsem měla CIN 3. Tímto bych se tedy chtěla zeptat, jestli by opravdu nemohlo jít o SLE a jak to případně zjistit? A ještě mě prosím zajímá, o co by mohlo jít ohledně laločnaté cysty v játrech, zda by hrozila tvorby rakoviny a jak postupovat, jestli stačí pouhé sledování, nebo jestli by bylo lepší ještě jiné vyšetření, které by toto upřesnilo (např. tumor marker, atd.)? Předem Vám velice děkuji za odpověď a informace..
S pozdravem
Elinor
S pozdravem
Elinor
Dobrý den, je dobře, že jste byla na konizaci, ale i dále je třeba pravidelné vyšetření na gynekologii, vč. vyšetření prsu (na mammologii) k ev. včasnému záchytu odchylek od normálu. Bohužel nejsem revmatolog - lépe se objednat a konzultovat svůj zdravotní stav s ním. Pokud by se jednalo o SLE, bývá exantém na obličeji symetrický, připomínající křídla motýla, bývá zvýšená sedimentace, atd. Nepíšete, kolik Vám je let. Ke stáru se mohou revmatické faktory zvyšovat i u běžné populace (nevím, zda i hodnota, kterou uvádíte, by se dala sem počítat).
Určitě využijte možnosti preventivní prohlídky u PL, na kterou je nárok u dospělých 1x za dva roky.
S pozdravem MUDr. Květa Hlaváčová
S pozdravem MUDr. Květa Hlaváčová