Dobrý den, chtěla bych se poradit. Jsem 14 dní po operaci kýly (hernioplastica supraumbikálně). Ud
chtěla bych se poradit. Jsem 14 dní po operaci kýly (hernioplastica supraumbikálně). Udělala se mi tvrdá boule u jizvy. Dle praktického lékaře se jedná o serom a dostala jsem žádanku na ultrazvuk břišní stěny, ale čekací doba jsou 3 týdny a břicho je dost bolestivé. Je vhodné jet na pohotovost? Pokud by to byl serom, jak se řeší, rozpustí se sám? Děkuji za odpověď.
Dobrý den, pokud není boule zarudlá, můžete s ošetřením počkat. Pokud je to skutečně serom, může se vstřebat sám, většinou to ale bývá hematom, který se rozpouští - kolikvuje - postupně a mění se na tzv. hygrom. Ten moc nemá tendenci se vstřebávat, spíše naopak. Nejlepší by bylo obrátit se na pracoviště, kde jste byla operována a nechat si event. udělat punkci pod ultrazvukovou kontrolou a obsah odsát.