Dobrý den. Byl jsem operován laparoskopicky na tříselnou kýlu na pravé straně. Je to již pět měsíců a stále se necítím zdráv. Na místě operace pociťuji tlaky po jídle i slabé bolesti po námaze, stejně jako před operací. Těžkou námahu si vůbec netroufám dělat. Přitom řešená kýla měla "branku" jen 10 mm. Při operaci se zjistilo, že mám počínající kýlu i na levé straně avšak z administrativních důvodů (nebyl podepsaný souhlas) to nebylo možno udělat hned.Nyní mám jít na operaci té levé a váhám, jelikož bratr byl operován na totéž v jiné nemocnici a již po třech měsících byl úplně zdráv. V mém případě byly použity na uchycení síťky "klipy", u něho to bylo lepidlo. Na základě čeho se volí způsob přichycení?? Může to být důvodem mých přetrvávajících pocitů a bolestí? Mohou se stavem třísla souviset i občasná píchnutí v pravém varleti? Děkuji za odpovď
Dobrý den
Bohužel bolesti po operaci tříselné kýly jsou nejčastěji komplikací po této operace. Bolesti nohou souviset se srůsty v dutině břišní, které vznikly po operaci, dále mohou být bolesti způsobené druhem použité síťky a způsobem přichycení síťky. Taky může dojít při operaci k poranění drobných nervů v oblasti třísla. Způsob přichycení síťky se volí dle zvyklostí pracoviště. Není preferovaná žádná metoda a všechny mají srovnatelné výsledky.
S pozdravem
Julius Orhalmi
S pozdravem
Julius Orhalmi
Doporučuji konzultovat pracoviště, kde byla operace provedena, neboť tito specialisté vědí, jak operace probíhala, jaké materiály použili, zda v průběhu výkonu se objevily nějaké problémy, a podle toho řešit Vaše současné potíže.
S pozdravem O. Fiala
S pozdravem O. Fiala
Ještě mě napadá - pokud po operaci nepociťujete úlevu je dost možné, že ty obtíže prostě nebyly a nejsou od tříselné kýly. Do třísla se může propagovat více druhů bolestí, třeba bolesti od zad, urologické obtíže, zvětšené uzliny, dokonce kyčelní kloub. Záleží na věku a ostatních chorobách. Jestli máte tříselnou kýlu i na druhé straně, nabízí se možnost při její operaci zkontrolovat i stranu operovanou původně, jestli tam nejsou srůsty, další atypické kýly, dislokace síťky a pod. Čím byla síťka fixována nemá zpravidla žádný vliv na bolesti nebo obtíže.
Chce to prostě ještě zapátrat.
Chce to prostě ještě zapátrat.