Dobrý den. Beru prášky na tlak na štítnou žlázu na kyselinu mocovou depresiva a teď jsem dostala ještě na vysoký cholesterol protože dieta nepomohla. Tady jsem se dočetla že statiny můžou způsobit cukrovku tak se bojím Torvacard brát ale zároveň mám strach i z vysokého cholesterolu 7,8.Je pravda že je velká pravděpodobnost že budu mít i špatný cukr a co ty prášky můžu jich tolik brát. Cítím se hrozně prepraskovana jak ještě k tomu držím dietu je mi dost špatně. Děkuji za odpověď
Dobrý den, zkonzultuje nutnost užívat všechny léky s Vaším praktickým lékařem. Potřeba léků (zvl. na kys. močovou, vyjímečně na tlak, po delší době - 1-2 roky - u antidepresiv) se může měnit. Co se týká vyššího krevního cukru a rizika cukrovky, řešením by byly pravidelné kontroly (např. jednou za půl roku). Lék na vysoký cholestrol, zvláště pokud se nepodařil snížit dietou, bych nevysazovala.
S pozdravem MUDr. Hlaváčová
S pozdravem MUDr. Hlaváčová