Bolest při vyprazdňování
Asi před třemi měsíci jsem objevila po vyprázdnění na toaletním papíře krev, vyprazdňování následující den doprovázela neuvěřitelná bolest a opět par kapek krve. Takhle to trvalo týden, než jsem zacla používat sedací koupele v hermanku nebo dubové kůře a mast z dubové kůry, za nedlouho se vše zlepšilo a na chvíli i bolest ustoupila, tak jsem přestala s péči s dubovou kůrou, ovšem za týden či dva bolest opět nastoupila ale v podobě malého stipnuti, kterému jsem nevenovala pozornost. Jenže dnes moje stolice byla opět nesnesitelně bolestiva. Často se mi stává, ze mám zacpu a nejdu na záchod třeba i 4 dny. Můžete mi prosím poradit co mám dělat? Nemůže být už pozdě řešit tento problém nechirurgickou cestou?
dle popisu Vašich obtíží trpíte téměř s jistotou opakující se trhlinou (fisurou) řitní. Ta je způsobena zejména vysokým stahem/sevřením svěrače v kombinaci s vyprázdněním tuhé stolice. Bolestivost je skutečně velmi intenzivní. Důležité je upravit konzistenci a pravidelnost stolice - konzumovat velké množství vlákniny (čerstvé ovoce a zeleninu, celozrnné pečivo), event. Lepicol. Psyllium nebo užít sirup Laktulosa - kontaktní projímadlo. Důležitý je pitný režim. Tím dojde ke změkčení stolice a jejímu pravidelnějšímu vyprazdňování. Stah svěrače se ovlivní dilatací. K uvolnění dojte např. zaváděním prstu v rukavici natřeném vhodným lubrikantem (např. Vaselina alba - volně prodejné v lékárnách) do řitního kanálu. S každým zavedením dochází k snížení stahu svěrače a trhlina se hojí. Zavádění je třeba provádět opakovaně cca 2 minuty denně, i když zpočátku je nepříjemné. K zhojení trhliny dochází cca do týdne. Pokud obtíže i poté přetrvávají nebo pro bolestivost nelze uvolnění prstem provést, je vhodné navštívit proktologa, který jednoznačně stanoví o jakou obtíž se u Vás jedná a případně Vám může doporučit i vhodnou dilatační pomůcku, která zvýší pravděpodobnost zhojení bez nutnosti chirurgického zákroku. Dalšími možnostmi neoperační léčby je lokální aplikace nitrátové masti nebo aplikace botulotoxinu.