Jak pracuj?
Náš dnešní zdravotní stav je podle mého názoru takovou komplikovanější verzí součtu všeho, co se nám kdy stalo. Symptomy pak zahrnují jak fyzické bolesti, orgánové poruchy, tak i různé psychické projevy. Proto Terapii zahajuji podrobnou anamnézou historie klienta - všechny úrazy, onemocnění, operace, jizvy, porody - zkrátka veškerá traumata.
Pokud si například zlomíme ruku, náš mozek se snaží chránit tkáně kolem zranění před dalším poškozením - kolem kostního lomu “ztratíme” některý ze svalů, který v oblasti zajišťoval pohyb. Tělo pak hledá možnost, jak deficti v oblasti nahradit - může to být v samotné ruce, ale klidně i na druhé straně těla. Tím vznikají kompenzační mechanismy, které mění pohybové stereotypy, potenciálně způsobují bolest, a které většinou přetrvávají i po zahojení původního úrazu. Těchto kompenzací z jednoho místa může být mnoho. Pokud máme úraz jeden, naše tělo má velkou kapacitu a prostor, jak si deficit nahradit, ale s přibývajícím věkem a dalšími traumaty tato kapacita klesá. Během vyšetření a terapie se tak snažím tzv. najít původní příčiny, která působí jednotlivé obtíže a obnovit původní funkci organismu.
Jaké používám techniky?
Několik let jsem pracoval výhradně jako manuální terapeut/chiropraktik, v pozdějších letech jsem užíval hlavně techniky fasciální manipulace. Od roku 2022 jsem ale začal prodělávat pomalou (v roce 2023 už rychlou) proměnu do úplně jiného přístupu. V současné době tak pracuji hlavně s technikami PDTR a aplikované kineziologie.
Ve zkratce to znamená, že už pracuji výhradně s receptory.
Naše tělo je schopno rozeznat a informovat mozek o pomalé a rychlé bolesti (např. zlomenina a říznutí)/napětí ve svalech/zvuku/zraku etc. Při úrazech, operacích a jiných traumatech je úkol těchto receptorů mozek informovat o povaze poškození v dané oblasti a mozek pak na základě těchto informací volí určitě kompenzace, aby v místě nedošlo k dalšímu poškození. Např. vytočený kotník do zevní rotace a kulhání po úrazu kotníku nebo posunutí čelisti a její změna pohybu po trhání osmiček. Problém je, že zejména u velkých úrazů nebo operací se tyto informace neupraví na původní úroveň. Mozek má tady stále pocit, že by měl oblast chránit. A v reálném čase to zajišťuje pomocí náhradních pohybových stereotypů - tedy úpravy napětí různých skupin svalů a dalších měkkých tkání. Místo, s kterým klient přichází jako problematickým je proto často jen kompenzace starého zranění klidně v úplně jiné oblasti. Mnoho těchto kompenzací všichni známe, jen jsou považovány za běžná a přisuzováný k životnímu stylu. Např. předsun hlavy, nohy do x etc. Ve skutečnosti se ale jedná v majoritě případů o tento mechanismus. Problematické pro nás pak může být jít z kopce/do kopce/sedět rovně/spát na boku… Symptomy může zhoršovat prakticky cokoli. Můj úkol je najít původní poškození, které vedlo k těmto omezením a vadné informace v receptorech upravit na původní hodnotu. Zní to kosmicky, ale to je P-DTR. Pro mě je to zdaleka nejpokročilejší metodika, s kterou jsem se zatím potkal. Protože pokud svou práci udělám správně, mohu nejen trvale odstranit bolest, ale změním celý pohyb těla a jeho fungování. Mohu člověku umožnit znovu se hýbat a dělat to lépe. A hlavně předejít dalším úrazům a operacím, ke kterým by tyto kompenzace nakonec pravděpodobně vedly. Stále častěji se mi daří řešit i všemožné orgánové poruchy a nemoci.
Počet terapií a jejich četnost:
Ideálně prosím počítejte s alespoň 3 terapiemi. Pokud přicházíte s výraznou/dlouhodobou bolestí, problém je už většinou docela komplexní a vyžaduje to práci a pátrání ⛑ Samozřejmě se nám může podařit to vyřešit i rychleji, ale není to pravidlo.
Další informace o cenách a všemu potřebnému k návštěvě v záložce Objednat se
Doba terapie je standardně 60 minut a cena je 3500 Kč.
Můj cíl není svým klientům v danou chvíli ulevit od bolesti, ale trvale jí odstranit a zlepšit celkové zdraví. Z těchto důvodů preferuji objednání více termínů a finančně tuto volbu zvýhodňuji.
3 termíny tak nabízím za 9000 kč (3000 kč termín)
5 termínů za 14 000 kč (2 800 kč termín)
10 termínů za 25 000 kč (2 500 kč termín)
Předám osobně/elektronicky ve formě poukazu.
Pro domluvu ideálně pište nebo volejte na telefon 775 98 50 58 případně se mi naobjednejte přes kalendář na známém lékaři.
Platba ideálně v hotovosti nebo QR kódem, ale lze i kartou.
Najdete mě na adrese Maďarská 1059/3, Praha 6, 160 00. Ordinaci mám v rodinném domě porostlém psím vínem, u branky je zvonek fyzioterapie. Zvonit nemusíte, stačí jít rovně a spodem (doprava) kolem schodů až do čekárny. Nejbližší tramvajová zastávka je Zelená, metro na Vítězném náměstí a pokud byste přijeli autem, bez problémů zaparkujete v ulici před domem za 10 Kč za hodinu.
Jak se připravit na terapii?
Nosit nemusíte nic. Jen počítejte s tím, že si Vás budu na terapii potřebovat svléknout do spodního prádla. Prosím 24h před terapií se vyhněte alkoholu, drogám, náročným aktivitám (např. nepřijít po vysilujícím tréninku) a dobře se vyspěte. Za vyšetření od lékaře budu rád, ale není to nutnost.
Zrušení terapie nejpozději do 24 hodin. Čím dříve, tím lépe. Při zrušení bez omluvy a pod 24h hranici ruším všechny následující terapie a blokuji možnost se objednat do splacení storna 1500 kč.
Budu se na vás těšit!
Absolvované kurzy:
listopad 2023 - Neurokinetic therapy III (NKT)
září 2023 - Neurokinetic therapy II (NKT)
listopad 2022 - Neurokinetic therapy I (NKT)
říjen 2021 - Diagnostika a terapie skolióz - multidisciplinární přístup (Rehaeduca)
září 2021 - Stecco, fasciální manipulace II (Rehaeduca)
červenec 2021 - Stecco fasciální manipulace I (Rehaeduca)
červenec 2021 - Ultrazvuk v praxi fyzioterapeuta, specializace urogynekologie (Rehaspring)
červenec 2021 - Fyzioterapie u dysfunkce pánevního dna a intontinence (Rehaspring)
červen 2021 - Kurz dry needle - suchá jehla (Fyziotrek)
červen 2021 - Metoda 3x3 pro fyzioterapeutky (Škola pánevního dna)
červen 2021 - Endometrióza - dymenorea - sterilita v ambulanci fyzioterapeuta (Rehaspring)
květen 2021 - Reiki I (Blanka Heltová)
květen 2021 - Poporodní diastáza - prevence, vyhodnocení, terapie (Rehaspring)
květen 2021 - Fyzioterapie a mezioborové přístupy v těhotenství a po porodu (Rehaspring)
duben 2021 - Kurz tapingu - performance (Rock-Tape.cz)
duben 2021 - Kurz tapingu - basic (Rock-tape.cz)
únor 2021 - ComplexCore - ramenní kloub - stabilita a impingement
únor 2021 - ComplexCore - osa dolní končetiny a poranění křížového vazu
únor 2021 - Rockfloss - flossing (Rock-tape.cz)
únor 2021 - Rockpods - aktivní baňkování (Rock-tape.cz)
říjen 2021 - Viscerální manipulace 1
leden 2021 - Hawkgrips - Level1: IASTM Fundamentals (Grastonova metoda)
září 2020 - Temporomandibulární dyfunkce (Rehamil)
únor 2020 - Interakce farmakoterapie a fyzioterapie (Rehaeduca)
leden 2020 - Koordinačně - zátěžová kinezioterapie - část A (Rehaeduca)
březen-červen 2019 - Metoda Ludmily Mojžíšové kompletní ABCD (Rehamil)
září 2019 - Dornova metoda plus. a Breussova masáž (Prouzovi)
únor 2019 Intenzivní kurz fyzikální terapie - část B (Urban, Poděbradský)
únor 2019 - Intenzivní kurz fyzikální terapie - část A (Urban, Poděbradský)
leden 2019 - Jógová terapie - krční páteř a rameno (Rehamil)
lstopad 2018 - Jógová terapie - základní část (Rehamil)
červen 2018 - Kongres Pohyb a zdraví, 3D Fitness
květen 2015 - Taping ve fyzioterapii (UK FTVS)
únor 2014 - Kurz sportovní masáže (UK FTVS)
Instagram
ondrejhons_fyzioterapie