O mně
Jsem psycholožka s několikaletou praxí v oblasti dětské psychologie a rodinné terapie. Mohu být nápomocná při individuálním sebepoznání, stejně tak jako průvodcem rodiny při hledání nové rovnováhy.
Profesně se zaměřuji na oblast psychosomatiky, kde symptomem může být jak tzv. ADHD, tak chronické onemocnění u jednoho člena rodiny. Baví mne také symbolická práce a sandplay terapie, která otevírá cestu k sobě pomocí smyslů, kreativity a umění. V současné chvíli se vzdělávám v terapii zaměřené na emoce. Zkušenosti čerpám z dřívějších prací v oblasti klinické psychologie, náhradní rodinné péče a školní psychologie. Pracovala jsem rovněž se zranitelnou skupinou obyvatel.
Při práci se nechávám vést aktuálními potřebami klientů. Podporuji uvědomění si transgeneračního přenosu vzorců chování a věřím ve vnitřní sílu každého z nás coby nositele poselství pro svůj rod a pro vlastní sebeúzdravu. Věřím, že na zlém se dá najít něco dobrého i naopak. Věřím, že pokud něco nedokážeme nebo nemůžeme vyjádřit slovem, vyjádříme to tělem i za cenu těžkého onemocnění. Věřím, že období nezdaru a potíží jsou pro nás velice důležitá. Díky nim poznáváme životní hloubku a učíme se rozumět skutečné hodnotě a významu mezilidských vztahů. Jsou pro nás příležitostí k přehodnocení minulosti a mohou se stát hybnou silou životní změny, osobního růstu a sebepoznání.
Jsem vdaná, matka dvou dětí.
Profil:
o studium jednooborové psychologie na UPOL (2006-2011)
o rigorozní zkouška z psychologie (2013), získán titul PhDr.
o Krizová intervence tváří v tvář (2009-2010)
o Biosyntéza – práce s tělem (2012)
o Psychoterapeutický výcvik v rodinné a systemické terapii psychosomatických poruch v Liberci (2013-2017)
o Sandplay a symbolická práce s Helen Wilsonovou a Markem Pearsonem (2017)
o EFT - Emotion focus therapy (Ladislav Timulák, 2019/2020)
Metody mé práce s klienty:
Rodinná terapie
Rodinná terapie je forma léčby psychických, vztahových a psychosomatických poruch, která otevírá širší souvislosti těchto poruch a do procesu léčby zapojuje celý systém rodiny. K rodinné terapii taktéž neodmyslitelně patří podpora rodiny a jejích schopností čelit náročným životním situacím a otevírání možností pro nové formy komunikace a životního stylu jejích jednotlivých členů. Základním nástrojem, který tato terapie využívá je řeč nebo ještě lépe komunikace jako celek. Jak lze pouhou komunikací dosáhnout změny? Pokud se soustředíme pouze na řešení problému samotného, tedy analyzujeme nefunkční vzorce chování a doporučíme jiné, změna bude jen částečná nebo nebude trvalá. To, co funguje v průběhu staletí napříč různými kulturami, je vyprávění příběhů. Starci s jejich pomocí předávali zkušenosti minulých generací mladým, kteří je, obohacené o vlastní životní zkušenosti, předávali zase dál. Lidé si tak z generace na generaci předávali moudrost svých předků. Příběh, který rodina v pracovně společně vytváří, není prostým popisem událostí. Jde o porozumění a nalezení smyslu, přičemž důležitější než výsledek je proces sám.
Sandplay a symbolická práce
Sandplay je forma nedirektivní terapie, která dovoluje pracovat s hlubšími aspekty psyché bezpečně a přirozeně. Představuje most, který otevírá cestu neverbálnímu kreativnímu procesu v každém z nás a kombinuje prvky verbální a expresivní terapie. Hlavním cílem je propojování dvou vrstev naší osobnosti – nevědomé a vědomé. Člověk, aniž by si to plně uvědomoval, je ovládán vlastními vnitřními nevědomými obsahy, které ho formují. Mnohokrát bolestivý materiál zasuneme hluboko do našeho nevědomí v naději, že se tím problém vyřeší. Ačkoli se nám vědomě podaří zapomenout, tyto vnitřní tendence nás stále jako bytost ovládají, neboť jsou součástí nás samých. V analyticky orientované psychoterapii, ze které Sandplay terapie vychází, je cíl právě v uvědomování a především ve zpracování nevědomých obsahů, které nám tím, že je dostaneme na vědomé světlo, umožní porozumět sami sobě. Nevědomí se samo vynořuje a zasahuje do vědomého dění. Z tohoto důvodu je tedy potřebné nevědomá sdělení rozklíčovat. V nevědomí je zároveň spatřován inteligentní princip, který člověku pomáhá porozumět, a tak být součástí velkého celku světa.
Jsem vdaná, matka dvou dětí.
Profil:
o studium jednooborové psychologie na UPOL (2006-2011)
o rigorozní zkouška z psychologie (2013), získán titul PhDr.
o Krizová intervence tváří v tvář (2009-2010)
o Biosyntéza – práce s tělem (2012)
o Sandplay a symbolická práce s Helen Wilsonovou a Markem Pearsonem (2017)
o EFT - Emotion focus therapy (Ladislav Timulák, 2019/2020)
Metody mé práce s klienty:
Rodinná terapie
Sandplay a symbolická práce
Přijímám:
dospělí, děti jakéhokoliv věku
Zobrazit ostatní profily psychologů v okolíCeník
Názory pacientů se rychle objeví
Napište svůj první názor
Už jste navštívili PhDr. Martina Fülepová? Podělte se o svůj názor. Ostatní pacienti budou vděční za pomoc při výběru nejlepšího specialisty.
Přidejte svůj názor