Fyzioterapie je obor ve zdravotnictví, který se zabývá primární prevencí, diagnostikou, léčbou a sekundární prevencí potíží pohybového aparátu člověka.

Primární prevence ve fyzioterapii znamená naučit se předcházet vzniku pohybových potíží a sekundární prevence je o předcházení recidivám, tedy návratu již uzdravených obtíží.

Diagnostika znamená hledání a zjištění příčiny obtíží.

Léčba a léčebné postupy pro uzdravení nám vyplynou z určení příčiny obtíží, tedy z diagnostiky.

Kde se s fyzioterapií máte možnost setkat?

S fyzioterapií se lze potkat buď v rámci větších zařízení jako jsou nemocnice, lázně, rehabilitační ústavy a polikliniky anebo v menších zařízeních např. seskupení různých zdravotnických specialistů či jako samostatně umístěné ordinace fyzioterapie. V tomto článku se zaměřuji na ambulantní fyzioterapii.

Velká ambulantní zařízení bývají spíše anonymní. Je možné, že se Vám budou střídat fyzioterapeuti/tky. Často samotné fyzioterapii předchází různorodé procedury jako jsou elektroterapie, magnetoterapie, parafín, skupinové cvičení, laser, cvičení v bazénu a jiné. Individuální fyzioterapie obvykle trvá 20–30 minut. Nastavení jednotlivých rehabilitačních zařízení se může lišit.

U menších rehabilitačních zařízení a samostatných ordinací fyzioterapie je pravděpodobnější delší čas na individuální fyzioterapii a také, že se Vám věnuje vždy ta stejná fyzioterapeutka či fyzioterapeut.

Mladý muž cvičí s fyzioterapeutem Pracujeme s tělem, pohybovým aparátem a dochází skrze něj i k ovlivnění např. dýchání, vylučování i psychické kondice.

Kdy je vhodné navštívit fyzioterapeuta/tku?

Kdykoliv Vás rozbolí tělo a nedokážete si s bolestí, ztuhlostí či jinými potížemi poradit. Potíže omezují Vaše obvyklé denní aktivity, ať už se jedná např. o oblékání, vaření, práci, péči o děti či volnočasové aktivity (sporty, koníčky).

Při ignoraci potíží si tělo může vytvořit náhradní pohybové vzorce/mechanismy, aby se vyvarovalo bolesti, nepříjemným pocitům a může dojít ke křivení se, kulhání, ke vzniku bolestí či jiných potíží v jiné části těla. Tím může docházet k přetěžování se a nárůstu potíží, anebo se z původního místa obtíže přestěhují jinam a poté zase jinam až i hodně daleko od původního místa. Proto může být velmi těžké nalézt příčinu aktuálních potíží, se kterými na fyzioterapii přicházíte, když jsou prvotní potíže zapomenuty. Přesto ale, s trpělivostí a postupováním krok za krokem lze příčinu dlouhodobých tzn. i letitých obtíží objevit, a dojít k uzdravení.

Na fyzioterapie je taktéž vhodné přijít, když se tělo chová divně a Vy tomu nerozumíte (např. někdy bolest mám a jindy ne). Když Vám při lékařských vyšetřeních NIC NENAŠLI, ale Vy přesto máte obtíže, které dříve nebývaly. Z pohybového vyšetření vyplyne, zda jste měli čistě jen obavy z nových pocitů a příznaků a pro blokádu je vhodným cvičením rychle odstraníme anebo, zda je příčinou zánět v kloubu, ve svalu či jinde, nebo jste si vyrobili zranění anebo se jedná o stavy na fyzioterapii nevhodné.

Dále se na fyzioterapii hodí přijít po úrazech např. vyvrknuté kotníky, kolena, potíže z různých pádů ať už při sportu či mimo sport, zraněné či přetížené svaly (např. tenisový loket, Achillova šlacha, přetížené tříslo a dále) i po operacích.

Stejně tak je vhodná a velmi potřebná fyzioterapie po sundání sádry či jiné fixace po zlomeninách. Potřebujete zraněné místo co nejdříve začít přiměřeně používat natolik, abyste podporovali hojení tkání a předešli přetěžování se (v místě poranění i jinde po těle) a také abyste zraněné místo doléčili. Nedoléčená zranění mohou během měsíců, let, desítek let vyvolat potíže v jiné části těla, ačkoliv to vypadá, že s původním zraněním nesouvisí. Pokud poraněné místo šetříte příliš, tak se může hojit nedostatečně či uzdravování stagnuje.

Zároveň je vhodná fyzioterapie i na procvičení svalů pánevního dna, aby získalo kondici před plánovaným početím a poté opět po porodu a u žen i mužů trpících inkontinencí.

I diastáza neboli rozestup přímých břišních svalů ať už poporodní anebo vzniklá u žen a mužů z jiných příčin, se rovněž řeší na fyzioterapii.

Co se na vlastní fyzioterapii děje? Jak probíhá?

Potřebujeme od Vás vědět jaké máte od nás očekávání, čeho si přejete fyzioterapií docílit. Následuje dotazování se tzv. anamnéza – jaké polohy zaujímáte během práce, volnočasových aktivit, doma, při péči o děti apod., v čem Vás obtíže omezují. Zároveň se potřebujeme dozvědět, jaké všechny úrazy, operace jste prodělali a stejně tak i zda a jaké léky užíváte. K potížím, se kterými přicházíte, potřebujeme získat co nejvíce informací – tj. co je jakkoliv ovlivňuje, zhoršuje, zlepšuje, co na ně nemá vliv.

Pokud Vám nějaká informace z Vašeho života, které Vás při vyšetření napadne, přijde nedůležitá a pomlčíte o ní, tak vězte, že je zrovna hodně zásadní.

Na základě detailní anamnézy (po ní) probíhá vlastní vyšetření pohybu – tj. budete se různě pohybovat a setrvávat v různých polohách a budeme sledovat, jak se díky prováděným pohybům, cvičením, postupům mění Vaše obtíže, abychom našli, kde je příčina a doporučili cvičení či jiné postupy na míru.

Pracujeme s tělem, pohybovým aparátem a dochází skrze něj i k ovlivnění např. dýchání, vylučování i psychické kondice.

Fyzioterapeutické metody

Ve fyzioterapii máme mnoho metod, např. McKenzie metodu Mechanické Diagnostiky a Terapie ®, techniky měkkých tkání a mobilizace, DNS, SM systém, PNF, Bobath, Vojta, metodu Ludmily Mojžíšové, metodu 3x3 a mnoho dalších.

Fyzioterapie předchází i řeší již vzniklé potíže pohybového aparátu. Učí, jak se uzdravit, udržovat se funkční i jakým způsobem předcházet problémům s pohybovým aparátem i recidivám a jak se dostat do kondice. Pro úspěch fyzioterapie vždy potřebujeme Vaši aktivní spoluúčast.

Profesní organizace fyzioterapeutů www.unify-cr.cz

Tento článek byl zveřejněn na serveru ZnamyLekar s výslovným souhlasem autora nebo autorky. Veškerý obsah webových stránek podléhá příslušné ochraně podle zákona o autorském a průmyslovém vlastnictví.

Webové stránky ZnamyLekar neobsahují odborné lékařské poradenství. Obsah těchto webových stránek (text, grafika, obrázky a další materiál) byl vytvořen pouze pro informační účely a nenahrazuje lékařské poradenství, diagnózu nebo léčbu. Pokud máte pochybnosti o zdravotním problému, obraťte se na specialistu.


www.znamylekar.cz © 2022 - Najděte si lékaře a objednejte se

Web používá soubory cookie k poskytování služeb v souladu se Zásadami ochrany osobních údajů.
Ve svém prohlížeči můžete definovat podmínky pro ukládání nebo přístup k souborům cookie.